На 26 януари се отбелязва Международният ден на митниците

Снимка: Infomreja.bg

Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия

На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация (СМО). Днес страните – членки на Световната митническа организация, са 183. България е член на организацията от 1 август 1973 г.

По традиция Международният ден на митниците минава под мотото на определена тема, като за 2021 г. тя е „Митниците в подкрепа на възстановяване, обновяване и гъвкавост за една устойчива верига за доставки“. Този слоган поставя акцент върху призванието на митниците да демонстрират своето лидерство по време на процеса на възстановяване от Covid-19 кризата на национално и международно ниво.

В тази ситуация пролича колко е значима международната търговия за функционирането на икономиките и за живота на всеки гражданин. Стана видно колко е важна ролята на митниците като участници в гарантирането на сигурността и безпроблемното функциониране на веригите за доставки – се казва в писменото поздравление към служителите на директора на Агенция „Митници“ Георги Костов.

„Пандемията показа важността на основните концепции, които Световната митническа организация популяризира от години, включително изцяло цифрови и безхартиени методи за освобождаване, както и използването на технология за осъществяване на ефективен контрол и улесняване, подобряване и ускоряване на процесите. Използването на рентгенови инспекционни устройства, както и на блокчейн, изкуствен интелект и други технологични постижения, предлагат осезаеми предимства по отношение на събирането, комбинирането, споделянето и анализа на данни“, пише в писмото си за празника Световната митническа организация.

Поради противоепидемичните мерки тържествена церемония по повод Международния ден на митниците няма да се провежда и празникът ще се отбележи изцяло онлайн, а традиционните сертификати за заслуги от името на генералния секретар на Световната митническа организация Кунио Микурия вече са изпратени до техните носители.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK