На 20-и декември "търгът" за председател на ОбС-Благоевград, се повтаря! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

С "Добро утро, срам за Благоевград!" започна сесията днес

Петък 13-и е фатален за благоевградския общински съвет, който отново остана без председател.

Временно изпълняващият длъжността Христо Ковачки задобрява в работата си и всяка поредна извънредна сесия започва с усмивка за всички присъстващи. Ковачки вече стои удобно на председателския стол, който вече месец е постоянен.

Първата точка от дневния ред на съветниците бе именно изборът на председател, което се превърна в традиция от началото на мандата на ОбС.

Преди това обаче бе дадена думата на Николай Кутанов, известен бунтар в Благоевград срещу несправедливостта, един от участниците в протестите при повишаването на цените на горивата.

Кутанов поздрави иронично петъчно настроените съветници с думите: „Добро утро, срам за Благоевград“, което предизвика затваряне на челюстите на всички присъстващи.

"Само след два месеца доказахте, че сте тук заради личните си амбиции, а не за това - градът да върви напред. Най-вероятно и днес няма да си изберете председател. Замислете се! По този начин общината не функционира. Ако това ви е била идеята - много жалко! Вие сте срам за Благоевград! Нямам какво да ви кажа повече!", заяви в едноминутното си изявление Кутанов, след което напусна залата.

Той загатна за купуването на гласове по време на местните избори и за прокарването на лични интереси в ОбС.

Преминавайки към гласуване сред яростната лаконична реч на Котанов, бяха направени следните предложения  - за Любен Милев от "БСП за България" и за Цветозар Балабанов от Партия на зелените.

41 бюлетини откри в урната общинският съветник Кирил Илиев, който ръководи изборната процедура.

Гласовете за Милев бяха 15, за Балабанов - 13.

13 от бюлетините се оказаха недействителни.

На следващата сесия, насрочена преди празниците на 20.12., процедурата по избор ще бъде повторена. А председателят Ковачки заяви, че „търгът на председател се отлага за следващия път“, която отново предизвика усмивки у присъстващите, макар че по-добро определение към момента не е намерено.

Равносметката до тук показва, че до момента са възпроизведени 9 на брой избора.

Първите два бяха на 11.11., когато Андон Тодоров и Рашко Динков бяха единствени кандидати с резултати – 20 на 15 за Тодоров на първи тур и 19 на 16 отново за Тодоров на втори тур.

Следващата сесия бе на 29.11., когато Тодоров и Динков бяха старите нови кандидати, завършили с равен брой гласове 18:18. Вторият опит бе между Динков и Любен Милев, а резултатът съответно 17:9. Броят на недействителните бюлетини бе рекорден – 15.

На Никулден съветниците се събраха празнично, за да изберат председател. Неизменната кандидатура на Рашко Динков се запази срещу тази на Тодор Велчев. С 18 на 14 гласа Динков надви.

Шестото гласуване от началото на мандата бе между Динков и Албина Анева, подкрепена от шестима срещу 15 за Динков.

Рекордът от предното гласуване на Никулден бе счупен с 20 недействителни вота.

В днешната сесия похвално бе, че съветниците се обединиха около това да помогнат на болния Деян Апостолов. По-голяма част от съветниците доброволно се отказаха от първата си заплата, дарявайки я за Деян. Междувременно бе гласувано и предложението на кмета за даряване на 3500 лв., които са спестени от пускането на заря при откриването на коледните празници на 5-и декември.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK