106 000 е-винетки са издадени на хора с увреждания от началото на годината

Снимка: Infomreja.bg

На 31 януари 2020 г. изтичат 4 860 безплатни е-винетки

106 000 годишни електронни винетки са издадени чрез дирекциите “Социално подпомагане” от началото на годината. Те са безплатни за хората с увреждания и са за сметка на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

От това право могат да се възползват хората с 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания. Съгласно Закона за пътищата, правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с.

На 31 януари 2020 г. изтичат 4 860 безплатни е-винетки. Проверка за срока на валидност на е-винетките, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане, може да бъде направена на сайта на АПИ api.bg и на сайта bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg.

Препоръчително е заявленията за подновяване на е-винетките да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Процедурата отнема около 10 дни за издаване на нова винетка.

Хората, които имат право на е-винетка, издавана чрез Агенцията за социално подпомагане, трябва да подадат заявление в съответната регионална дирекция по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, например, безплатната е-винетка не следва автомобила. В този случай правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK