На 2 -ри август отбелязваме Илинден по стар стил

Снимка: Traffic.news

Според народния календар днес не се ходи на плаж, защото морето взима жертви

На 2-ри август отбелязваме Илинден по стар стил. На този ден поверието казва, че морето се обръща и става опасно заради подводните течения. Според народния календар днес не се ходи на плаж, защото морето взима жертви. Времето се обръща, започват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Затова от днес до края на август и спасители, и плажуващи трябва да бъдат много бдителни.

Спасителите от години наблюдават, че морето у нас вече не е същото, като преди. Затова летовниците трябва да са особено внимателни.

„Не се фокусирайте вече в периода на Илинден. Предвид климатичните изменения, от няколко години насам тези мъртви вълнение се появяват още в началото на месец юни”, обясни Николай Димитров - концесионер плаж „Крайморие”.

Заради това спасители повтарят всяка година едни и същи съвети.

„Апелирам към почиващите винаги да погледнат каква е повърхността на водата,да влязат до коляно и да проверят.Ако тегли отдолу,значи има мъртво вълнение. И да спират децата да не влизат навътре”, съветва Васил Алексиев.

Повечето от летовниците обясняват, че спазват и указанията на спасителите, и флаговата сигнализация.

Липсата на родителски контрол е честа предпоставка за инциденти в морето. Затова спасителите призовават гостите на плажовете да бъдат отговорни. /news.bg/

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK