Как Гърция опитва да си върне туристите?

Снимка: Infomreja.bg

Страната маха задължителната 7-дневна карантина за пристигащи туристи от редица държави

В Гърция вече мирише на море! Южната ни съседка открива сезона в понеделник! Страната маха задължителната 7-дневна карантина за пристигащи туристи от редица държави, сред които и България. Ще отпусне ли още мерките за Великден?

Гръцко селце с красиви гледки и слънчеви плажове звучи като добра идея за няколко почивни дни. Но тази и миналата година представите на всички ни и за работа, и за почивка се преобърнаха. Мнозина ще предпочетат да останат у дома за великденските празници от съображения за сигурност.

Теодосис Стоитсас има хотел в село Ставрос. По принцип работи предимно с българи – половината от клиентите минават през „Кулата-Промахон”. Но сега говори с редовните си клиенти по-скоро по телефона, отколкото на по кафе по крайбрежната алея.

„Обаждат се, за да питат дали би било възможно да дойдат, какви трудности ще заварят на място, каква е ситуацията с вируса. Има интерес”, разказва той.

Гърция въведе крути мерки за ограничаване разпространението на вируса като въведоха вечерен час до 9 часа и затвориха всичко освен училищата.

Раздаването на тези тестове започна тази седмица. А според заместник-кметицата на Солун, която отговаря за туризма в града, това е сред мерките, които ще помогнат все пак да има туристически сезон през лятото.

„Тестовете за диагностика ще са задължителни за няколко типа работещи в публичния и частния сектор. Например в супермаркети, кафенета и ресторанти, градски транспорт, болници, салони за красота и училища. Всички те ще се тестват веднъж седмично, за да имат право да работят, а тестовете ще се раздават безплатно в аптеките”, разказва зам.-кметът на Солун Мария Караяни.

Тя е категорична, че само стриктното спазване на мерките ще спаси сектора, за който е отговорна. /NOVA/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK