На 09.08.1920 г. влиза в сила Ньойският договор

Ньойският догор се смята за едно от най-несправедливите споразумения за България

Уважаеми българи, уважаеми съграждани,

Всички ние, българите, трябва да знаем историята си, която е преминала през годините на нашето развитие.

На 09.08.1920 г. влиза в сила Ньойският договор, който е подписан между България и страните от Антантата, като с него се слага край на участието на страната ни в Първата световна война.

Този несправедлив договор, който определя бъдещата съдба на родината ни, се подписва принудително от тогавашния министър-председател Александър Стамболийски, който в гнева си, че може да промени нещата, счупва нарочно писалката, с която слага подписа.

Ньойският догор се смята за едно от най-несправедливите споразумения за България. След Първата световна война се засяга голяма част от българските земи, според последния вариант на Ньойския договор нашата страна е принудена да предаде на Сърбия земите около Босилеградско, Царибродско и Струмица.

Гърция получава Беломорска Тракия, а Румъния се снабдява с Южна Добруджа. Страната ни се задължава да изплати репарации в размер на 2.25 милиарда златни франка, които са разпределени между съюзническите държави.

Ньойският догор нанася сериозни щети върху България и бъдещото й развитие с тези най-неизгодни условия. Този политически акт маркира и Втората национална катастрофа на нашата страна, тъй като българският въпрос не само не е решен, но и минава във фаза за осъществяването му.

Нека никога не забравяме своята история и да предаваме историческите факти на тези, които идват след нас, за да успеем да си изваждаме своите важни политически изводи и поуки в бъдеще!

 

Красимир Каракачанов

Министър на отбраната

Председател на ПП "ВМРО-БНД"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd