Банските фукли се "изфукаха" на национално състезание в Сандански. Ще дарят наградата си на малката Мартина

Снимка: НЧ "Никола Вапцаров" - Банско

Банските фукли отново с престижно класиране на национално танцово съревнование.

Над 750 танцьори от 32 клуба от цяла България играха вихрени хора и ръченици в Летния театър в Сандански. 

Проведеният от 13. до 15. октомври Национален фолклорен фестивал в южния град се налага като един от най-авторитетните форуми в страната за надпревара на любителите на българските народни танци. 

Да премерят сили, да покажат можене и как се играе с мерак и страст в Сандански бяха и танцьорите от читалище „Никола Вапцаров 1894 г.” с ръководител Райна Асева.

Хилядната публика посрещна с усмивки, симпатия и бурни аплодисменти появата на сцената на банските фукли. Макар и първи в програмата, без още да са видели изпълненията на другите състави, банскалии разбраха от реакцията на публика и жури, че ще бъдат сред победителите на фестивала.
Танцовата формация от Банско се представи с изпълнение на автентично хоро от Пиринска етнографска област, обработено хоро от Шоплука и композиция на надиграване с ръченица на шопи, тракийци и добруджанци. Сцената грейна с пъстрите носии от различните краища на България, с които бяха облечени банскалии.

Отново публика, организатори и жури с радост и удоволствие се оставиха да бъдат покорени от емоцията и настроението на фуклите. 
Зрителите бяха особено впечатлени от хореографската композиция на ръководителката на състава Райна Асева. В надиграването бяха показани композиционна сложност, прецизност на изпълнението, свежест на идеята и такова чувство за хумор, че журито не успя да скрие задоволството си в края на изпълнението. 

За цялостното им представяне, председателят на журито доцент Петър Петров, Ивайло Иванов - главен хореограф на ансамбъл „Филип Кутев”, и Маргарита Братоева от катедра „Хореография” на ЮЗУ присъдиха на танцьорите от Банско второто място в III Национален фолклорен фестивал „Сандански пее, заиграва – Пирина разлюлява”. 

Денят на конкурсната програма съвпадна с църковния празник, посветен на св. Петка Българска. По този повод, но и за да уважи и насърчи старанието на участниците да пазят и поддържат българския дух и традиции, на гала-концерта присъства и Неврокопския владика Серафим, който благослови присъстващите и освети обредни хлябове, символизиращи българските добродетели.

Танцьорите от ансамбъл „Филип Кутев” , заедно с изпълненията на победителите превърнаха спектакъла по награждаването в апотеоз на вечно живия български дух и неутолимата жажда за красота, въплътена в българския фолклор.

Паричната награда от победата си в танцовата надпревара в деня на българската светица – закрилница на семейството и децата, жените от танцовия състав даряват за здравето на Мартина Танева и отправят молитви и пожелания за бързо изцеление на детето.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK