Мълния удари в кръста на параклиса „Свети Илия” край Илинден, подпалиха се само треви и храсти

Снимка: Личен архив

Като Божие чудо определят жителите на пограничните села Илинден и Садово вчерашния пожар в местността „Градище” край хаджидимовско село Илинден, който пламна в следобедните часове.

След потушаването на пламъците местните хора и огнеборците от Гоце Делчев констатирали, че пожарът е възникнал от паднала мълния върху металния кръст на параклиса „Свети Илия“, построен от бизнесмена Неделчо Главчев.

С голяма изненада всички, които се включили в гасенето на пожара, установили, че около него са изгорели пространства от сухи треви и храсти, като параклисът е останал непокътнат от пламъците.

Както ИНФОМРЕЖА писа, вчера в късния следобяд животновъд от Илинден подаде сигнал за пожар в района на параклиса „Свети Илия”, в местността „Градище”. Мъжът бил наблизо със стадото си, когато видял гъстите облаци дим и пламъци, които пълзят към самия параклис.

Кметът на селото Любен Воденов бил камбаната на селската църква, за да събере доброволци за гасенето на пожара. В погасяването на пламъците се включили много хора, както и огнеборци с техника от Гоце Делчев.

След като огънят бил овладян, всички си отдъхнали, че параклисът „Свети Илия“ е останал незасегнат от пожара. Само преди дни, на християнския празник Голяма Богородица, църквата в пограничното село Илинден празнува своя храмов празник.

Оцеляването на параклиса възрастните от Илинден обясняват, че чудото е станало благодарение на силната вяра на хората от селото и целия регион.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK