Доброволци преобразиха почернелия купол на джамията в Кръстава в искрящо бяло

Снимки: Муса Гагъм

Муса Гагъм от с. Краище и негови приятели се захващат с доброто дело напълно безвъзмездно

Измина повече от месец от голямата трагедия в село Кръстава. Тогава пожар изпепели къщите на няколко семейства и ги остави на улицата.

Без да се замислят, Муса Гагъм от белишкото село Краище и няколко негови приятели, пожелали да останат анонимни, отиват на място, за да помогнат с каквото могат. Когато пристигат, част от къщите все още пушат от пламъците, които върлуват дълги часове.

Въпреки че не са местни, са сред първите, отишли на място. Помагат с каквото могат и след няколко часа решават да си тръгнат. Преди това обаче минават през джамията в селото, за да отслужат обедната молитва. В храма те се натъкват на тъжна гледка, която трудно може човек да опише. Куполът на джамията е почернял от мухъл.

За първи път виждат подобно нещо и сърцата им се свиват заради окаяното положение, в което се намира този дом на Всевишния.

„Нямаше как да остана безучастен при тази гледка и реших, че трябва да направя няколко снимки. Няколко дни не спирах да мисля за тъжната сцена, която видяхме с моите приятели в този храм. Започнах да обмислям варианти, чрез които да се промени тази чернилка. Излишно е да казвам, че е много тъжно да се молиш и в същото време да знаеш, че над главата ти куполът е пропит от мухъл“, споделя Муса Гагъм.

Как обаче може да се реши този проблем, когато в селото има такава голяма трагедия?

„Някак си беше неприемливо да събираме пари за боядисване и в същото време за изгорелите къщи. Казах си, че не е моя работа и трябва да оставя нещата на течението, но в същото време не можех. Измина седмица от снимките и реших, че преди да предприема някакви действия, първо трябваше да говоря с ходжата, защото няма как да се прави нещо без негово знание. Ходжата на селото се оказа много добър човек, който не спря да съдейства по време на даренията за опожарените къщи. Веднага се съгласи с идеята да опитаме да направим нещо по въпроса с чернилката, покриваща купола на джамията“, разказва Муса Гагъм.

Той пуска снимките в социалните мрежи и призовава хора с възможности да откликнат. За съжаление обаче се случва точно обратното. Отзовават се обикновени хора, които се занимават с такъв вид дейност.

Трима мъже от област Благоевград се нагърбват с тази трудна задача. Отиват на място и се захващат за работа.

С много желание и труд те успяват да променят почернелия купол в искрящо бяло. Правят го, без да се показват и без да искат заплащане от никого.

Труд, материали и работа – всичко отива за тяхна сметка. Няколко дни пътуват по 200 километра, за да извършат тази добрина.

„Да, доброто съществува, но изисква усилия и съпричастност. В свещената книга на мюсюлманите пише, че Аллах ти връща всяка добрина, която си направил. Тези трима мъже направиха едно голямо дело само и единствено в името на доброто и заради наградите, които са им обещани. Да, те без съмнение ще го получат, а ние трябва да вземем пример от тях и да си подаваме ръка в трудните моменти. Не оставайте безразлични пред нещата, които може да промените. Този свят е един кораб и всички ние се возим на него. Правете добро, колкото ви е по силите, защото в крайна сметка само това остава и е от значение“, призовава Муса Гагъм.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK