6-часов протест под прозорците на властта в искане на оставка

Снимка: Infomreja.bg

Гражданите изцяло разделени между президентството и МС

Почти 6 часа продължава протестът в столицата. Гражданите и политиците са разделени на два лагера – едните пред Президентството, подкрепящи държавния глава за втора поредна вечер, другите пред Министерски съвет – симпатизанти на ГЕРБ, заедно с депутати и министри от Кабинета Борисов.

От ГЕРБ обявиха, че не са на протест на митинг в подкрепа на управлението. Поискаха оставката на президента. Симпатизантите на ГЕРБ се първоначално бяха по-малко, но впоследствие пристигнаха около 50 автобуса от различни точки на страната. Това разгневи опозицията от протестъри.

Пред „Дондуков 2“ се бяха събрали именно симпатизанти на президента и такива, разграничавайки се от Радев като политик, но подкрепяйки президентската институция. На протеста бяха и майките от „Системата убива“.

Пред протестиращите отново излезе Радев заедно с Илияна Йотова, който отново нарече управляващите мафия, а симпатизантите на ГЕРБ поискаха извинение за думите на държавния глава, който отново призова "Мафията вън!".

Според Радев управлението ще използва пандемията като натиск хората да не излязат на улицата, но президентът каза, че тук вече не става дума за протест, а за кампания и набеляза основни точки за промяна.

Напрежението ескалира около 20 ч., когато излезе пред симпатизантите на ГЕРБ премиерът Борисов. Той обяви, че България е официално в чакалнята на еврозоната, което определели като паметен ден за страната ни след влизането ѝ в НАТО и ЕС. Борсов каза:

Искам да ви поздравя, финансовия министър, гуверньора Радев, колегите от ОП, да поздравя и симпатизантите на Радев. Там сме, където са белите държави. От днес няма да фалират банки. ЕС, банковия съюз ще контролираме това да не се случва. Ползите са големи!

Истината е, че е трябва да ни разделя нищо! Това е най-гадното, което ни се случва в момента!

Цяла Европа ни се радва. Българския лев е фиксиран на точния механизъм.

Днес трябва да се радвам заедно с Радев, а не да ни разделя полиция.

Европа няма да разбере защо има два митинга. Правилно е всички да се хващаме на работа, а не да задръстваме града.

Благодаря, че сте тук, защото и ние можем да задръстим Орлов мост. Това ще доведе ли до по-добро. Викайте „Единство“, а не оставка на президента!

Благодаря, че сте тук!

Не сме заедно и не съм щастлив. Днес трябваше да сме тук – и управляващи и опозиция, начело с президента!

Така са решили. Не бъдете като тях! Само обединени може да сме добре. Бъдете умни не се поддавайте на провокации!

Да не се поддават на провокации и да няма агресия призова и президентът Радев, както и всички министри и депутати от ГЕРБ, които говориха пред множеството.

След думите на Борисов симпатизантите на ГЕРБ започнаха да се изтеглят и да отиват към автобусите, паркирани при храм „Ал. Невски“.

Протестиращите от „Дондуков 2“ се опитаха да пробият кордона от полицаи, имаше ранени служители. Не е ясно все още колко са арестуваните.

Протестиращите се насочиха към Народното събрани и Орлов мост а след това се опитаха да блокират движението на автобусите.

Замерваха автобусите с бутилки с вода. Полицаите свалиха каските си, за успокоят множеството!

Протестиращите скандираха нецензурни обиди срещу премиера и правителството, както и срещу служителите на реда.

 В 21 ч. автобусите започнаха да се изтеглят под полицейски кордон.

Множеството се пренесе пред МС, където скадираха оставка, а около 22 ч. броят на протестиращите се увеличи.

По думи на хората недоволството им е от изключително ниският стандарт на живот в страната, безработицата, управлението, мафията, корупцията във властта. Хората искаха незабавната оставка на главния прокурор, искаха разследване на Доган и Пеевски. Обвиниха медиите в обслужване интересите на властта. Някои от присъстващите са участвали в протестите през 1992 и са разочаровани от живота си в страната, други се завърнали от чужбина с надежда за по-добър живот. Трети споделиха за принудителното емигрантство за да се издържат.

Полицейското присъствие е изключително засилено, СДВР изпрати подкрепения за колегите си на терен. Някои от протестиращите искаха от полицаите да славят униформите си и да се присъединят към протеста. Градският транспорт в центъра бе блокиран.

От ГЕРБ излязоха с декларация Радев да „призове всички платени провокатори да се приберат“.

Президентът отговори, че е призовал хората да не се стига до сблъсъци и няма общо с недоволството към властта, а властта дължи отговор на народа.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK