Мъж от Боголин се удави ден преди Рамазан, в двора на къщата си остави кашонче с пари за погребението си

Снимка: архив

64-годишеният Ивко Максимов от сатовчанското село Боголин избра на мюсюлманската Задушниица - Арифе, да сложи край на живота си по особено нелеп, но пък сигурен начин, чрез който да няма спасение и връщане назад. 

Вчера, в първия ден на Рамазан Байрам, Ивко бе погребан в родното му село Боголин, оставяйки в пълен потрес децата си и техните семейства, както и жителите на цялото село.

"Никой от Боголин не е очаквал Ивко Максимов да посегне на живота си. Всички му завиждахме на хубавия и спокоен живот, който му осигуриха неговите деца. Беше невероятен веселяк, пееше много хубаво и непрекъснато си подсвирваше с уста", разказват съселяните на 64-годишния мъж. 

В селето са убедени, че той е подготвял тази своя нелепа смърт отдавна. Предишната седмица извикал сина си и го накарал да изчистят и изперат всичко в цялата къща, където живеел сам след смъртта на жена си, издъхнала преди 10-ина години.

Единият му син, който е сред големите бизнесмени в региона по добив и търговия на тикли и който живее в другото сатовчанско село Крибул, му построил и обзавел голяма къща в Боголин. Другият му син, който е военен, и дъщеря му, която пък работи в чужбина, не са го оставяли без внимание, помощ и пари. 

"В никакъв случай не можем да кажем, че Ивко бе изоставен от децата си пенсионер. Здрав, винаги добре облечен, чист и с ведра усмивка беше всеки ден сред нас", коментират с мъка боголинци.

В събота сутринта на Арифе, след като си приготвил кашонче, в което сложил пари за погребението си и нещата за раздаване в памет на мъртвите, той се видял с кмета на селото, който му е роднина. 

Поговорили и Ивко му казал, че има намерение да си направи разходка до реката. Често подхвърлял пред близки приятели от селото, че бил болен от някаква тежка и неизлечима болест и споделял, че така е невъзможно да се живее. И така във фаталната събота човекът решил да сложи край на мъки и болежки. 

Хората от Боголин се чудят на смелостта и подготовката му, защото когато го извадили от дълбокия вир на река Бистрица край Абланица тялото му освен че било омотано с въжета, за врата му бил вързан чувал с камъни. За здравия му кожен колан, тип военен, на панталона му пък била закачена празна туба, която да играе ролята на плувка, за да бъде намерен по-лесно при издирването му. Така и се случило. 

Тялото на 64-годишния удавник е било открито именно по празната туба, която плувала на повърхността на водата, в събота около 16 часа от рибари от Абланица.

Като видели празната туба във вира "Скока", както го наричат местните от Абланица и Боголин, рибарите помислили, че някой е заложил гриб за улов на риба и издърпали тубата към брега, а заедно с нея извадили и тялото на мъртния Ивко.

"Беше страшна картина. Цялото му тяло бе вързано с много въжета. Ръцете си беше вързал над китките, за да може да се омотае добре", разказа пред ИНФОМРЕЖА потресен очевидец, който бил на вилата си и отишъл да види защо се е струпала на реката цялата полиция, пожарна, линейки и много хора.

Според направената експертиза трупът на Ивко Максимов е преседял във водата, където е настъпил фаталният му край, не повече от 7-8 часа. Криминалистите след разследването и фактите изключват версията за умишлено убийство.

От селото също не предполагат смъртта на Ивко да е умишлено убийство, тъй като той нямал врагове, а още по-малко такива, които да посегнат на живота му.

Заради трагичния инцидент в двете села - Боголин и Албланица, са отменени байрамските веселия на площадите. 

 

КОМЕНТАРИ

Dhbf01:18 - 28.06.2017
Po dobre li se chuvstvash kato obijdash ?
до zhndkfn12:44 - 27.06.2017
Значи всички помаци сте за трепане а мусюлманите не.
Zhndkfn10:54 - 27.06.2017
Zadushnica go kazvate vie I taka e napisan I v informaja nie go narichame Arfe I se razdava za pokoinite .. a choveka e miusulmanin a ne pomak kakto I vie ste hristiqni a ne kauri nali?!
Igigjcufefjgkbkyssp08:56 - 27.06.2017
Е сега немога да разбера тоя помак ли е или не!?Муслюманин ли е или не!И каква е тази задушница по време на рамазан и помаците взеха да вярват в христянските празници.

FACEBOOK