Мъж помага на зависими след 16 години в плен на дрогата

Милен Видев, снимки: infomreja.bg

След 16 години в плен на дрогата 32-годишен мъж от Стара Загора решава да посвети живота си в помощ на зависими. Днес Милен Видев е част от екипа на Терапевтична общност “Ново начало”, основана от Желяз Турлаков.

Едва 13-годишен, попаднал в неподходяща среда, Милен посегнал първо към алкохола. Започнал да пие всеки ден и по много, не след дълго опитал и наркотици. Цели 16 години бил на хероин.

„Бях в графата „Неспасяеми“, бях стигнал дъното – и психически, и физически. Живеех с мисълта, че не ми остава много. Прекъснах връзката с роднините, приятелите ме изоставиха“, сподели пред журналисти в Благоевград Милен Видев, който от три години се е разделил с дрогата и вече е пълноценен човек.

Помогнало му лечението в Терапевтична общност „Ново начало“. Там преминал 8-месечната програма за рехабилитация на зависимости. Следващите 5 месеца посещавал дневния център към общността, а когато бил напълно възстановен, решил да стане част от екипа и да помага на хора със сходна на неговата съдба.

„В България проблемът с наркозависимите дори не е дефиниран, няма държавна политика за лечението на зависимости, няма и финансиране. Това обаче не означава, че такъв проблем няма“, заяви Желяз Турлаков.

По последни данни 300 000 души в България ежедневно употребяват психоактивни вещества, в това число и наркотици. Официално около 30 000 са зависимите от хероин, но реално броят им е 50-60 000. Близо 150 000 души пък са подвластните на синтетичната дрога.

Турлаков бе категоричен, че никой не тръгва към наркотиците с мисълта да стане зависим, но и нито едно семейство не е застраховано от среща с дрогата, което според него е най-вече социален проблем.

За съжаление обаче не са много местата в страната, в които решилите да се върнат към живота, могат да получат професионална помощ. От тази година терапевтичната общност на Желяз Турлаков откри нова къща за лечение на зависимости от наркотици, алкохол, хазарт. Тя се намира в Банкя, само на 7 км от столицата, в чист и спокоен район.

„Битовите условия са отлични, стаите са обширни, светли и уютни, обзаведени с топли цветове. Отдадени сме изцяло на мисията да осигурим необходимото за участниците в програмата, на които предлагаме комбинация от първокачествена психотерапия и комфорт“, заяви Турлаков.

Проектът е пионер в психо-социалната рехабилитация в България и съществува от 2005 г., а Терапевтична общност “Ново начало” е член на Европейската федерация на терапевтичните общности (EFTC).

Програмата е доказала своята ефективност през годините, помогнала е на десетки хора да намерят трайно решение за проблема си.

Според Желяз Турлаков трябва да бъде създаден фонд за подпомагане лечението на зависимости, като разпределянето на средствата да става при пълна прозрачност.

 

Милен Видев, снимки: infomreja.bg
Милен Видев, снимки: infomreja.bg
Милен Видев, снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Minchev18:21 - 22.04.2013
Точно така! Единственият пионер и единствената общност в България, която максимално може да се нарече професионална е ТО " Феникс" на Петър Василев. Макар че няма наистина професионални общности в България, защото всички са платени. Истинска професионална общност е Лий Къмюнити в Англия, например-но нейн аналог в България няма.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK