ВСС иска от САЩ доказателства за дейността на Андон Миталов

Снимка: ВСС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе извънредно заседание

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе извънредно заседание по повод заявлението на Майкъл Р. Помпео – държавен секретар на Съединените американски щати, с което бе оповестено, че Андон Миталов – съдия в Специализирания наказателен съд „е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“.

Членовете на Съдийската колегия единодушно с 10 гласа „за“ решиха чрез Министерство на външните работи на Република България да бъде поискано от американската страна да предостави информацията, с която разполага, във връзка с твърденията за корупционно поведение на съдия Миталов.

Информация за наличието на данни, свързани с твърденията за участие на съдия Миталов в „сериозна корупция“ ще бъде поискана и от главния прокурор на Република България, главния инспектор на Инспектората към ВСС и председателя на Комисията за противодействие корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество .

След получаване на исканата информация Съдийската колегия на ВСС ще вземе информирано решение по отношение на действията, които следва да бъдат предприети, съобразно законовоустановените ѝ правомощия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK