Унищожиха 200-килограмовата авиобомба, открита в София

Снимка: МО

Специализирани екипи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили извършиха разузнаване и транспортиране на откритата вчера в столицата авиационна бомба.

Военнослужещите от състава на военното формирование на Сухопътните войски в Горна баня и от авиобаза Крумово в 18.30 ч. извършиха разузнаване на боеприпаса, открит при изкопни работи за строежа на метрото в района на столичния булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 82. Установено е, че това е осколъчнофугасна 220-килограмова авиационна бомба от времето на Втората световна война.

В 19.00 ч. специализираните екипи извършиха транспортиране на  авиобомбата. Военнослужещи от Военна полиция осигуряват ескорт за безопасност при транспортирането.

Авиобомбата е унищожена днес в район, извън населени места, на полигона в Сливница.

Действията на специализираните екипи се ръководят от полковник Йорданов – началник на сектор „Инженерни войски“ от командването на Сухопътните войски.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов на място благодари на военнослужещите за бързата и навременна реакция. Въпреки настъпилата тъмнина с професионалните си действия те успяха бързо да извлекат бомбата и да я транспортират извън София. Това даде възможност на евакуираните в близките блокове жители да се приберат в апартаментите си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK