МВР призна, че сме предали на Турция чужд гражданин

Източник: Пресцентър МВР, архив

Това е в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция

България е предала на Турция чужд гражданин, съобщиха от МВР. Предаването е станало според Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция.

От ведомството на Христо Терзийски твърдят, че не става дума за "експулсиране" и "депортация" в Република Турция на турски гражданин.

Мъжът е простоял общо 9 месеца в български затвор. На 18 септември 2020 г. е върнат незаконно пребиваващия в България чужд гражданин Селехаттин Юрюн в страната по произход в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция.

Процедурата е започнала още на 2 септември 2020 г., след като в МВР е постъпило писмо от Министерството на правосъдието.

След справки е установено, че той е с отказан статут на бежанец и с наложена административна мярка "връщане до страна на произход" от 18 декември 2019 г. съгласно член 41 от Закона за чужденците в Република България.

В структурите на МВР не е постъпвала допълнителна информация за промяна в статута на чуждия гражданин Юрюн. От Гранична полиция са създали организация при освобождаването му от затвора той да бъде изведен извън общите граници на Европейския съюз.

След сключването на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция, от 2016 г. досега само от територията на Република България са били изведени 431 лица, пребиваващи незаконно у нас. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK