Над 1600 проверки през Европейската седмица на мобилността в Сливенско

Снимка: ОДМВР-Сливен, архив

Констатираните нарушения са 124

В периода 16-22 септември се проведе Европейската седмица на мобилността, осъществена по инициатива на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция /ROADPOL/.

Мотото на кампанията е „Stay alive and save lives“, като за България е „Остани жив! Пази живота!“. Организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти.

Тази година акцент в кампанията е ограничаване влиянието на разсейването на водачите по време на движение като важен фактор за предотвратяване на инциденти на пътя.

Използването на  мобилни устройства като смартфони или вградени в превозните средства електронни системи, се превръща в една от основните причини за възникването на пътнотранспортни произшествия. По време на кампанията са извършени засилени проверки за използване на обезопасителните системи в автомобилите.

В дните от 16 до 22 септември на територията на ОДМВР-Сливен са извършени 1624 проверки на превозни средства и водачи. Установени са 3 водачи, които използват мобилни телефони по време на движение, без устройство „Свободни ръце”.

Общо констатираните нарушения са 124, като от тях за неизползване на обезопасителни колани са санкционирани 48 водачи, 43 пътници на предна седалка и 28 пътници на задна седалка. Петима водачи на мотоциклети са санкционирани са неизползване на защитна каска. Констатиран е един случай на липса на система за сигурност за деца.

В хода на кампанията са установени 3 случая на употреба на наркотични вещества от водачи на МПС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK