МВР: Молете се вкъщи!

Снимка: МС

Важно е да няма струпване в храмовете

Професионалното ръководство на МВР даде в Министерския съвет брифинг във връзка с мерките и контрола, налагани от извънредното положение в страната заради разпространението на COVID-19. В брифинга участват главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на Главна дирекция Национална полиция главен комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Ивайло Иванов: В навечерието на Великден, за нас – служителите на МВР, щеше да е трудно, ако нямаше разбиране от страна на Светия Синод. Важно е да няма струпване в храмовете.

На първо място МВР има за цел да помогне на гражданите, а не да преследва нарушители и да налага санкции. Ние гледаме в една посока, нека гражданите са дисциплинирани и да спазват препоръките, нека не изпробват реакциите ни доколко контролираме ситуацията. Ние ще сме там, където трябва. Знаете, че отпуските на служителите са спрени и има засилено полицейско присъствие. Пред около 4000 храма в страната ще има постове.

Животът и здравето са ваши, но вие трябва да бъдете отговорни.

На всички ОДМВР-та е разпредено да се срещнат с представители на митрополиите и да се изясни къде ще се провеждат литургиите и как – така че да се спазва дистанция и добра хигиена. Храмовете ще бъдат третирани като всички останали обществени места.

Служителите на МВР избягват да влизат в храмовете, особено когато са униформени. Ще се направи организация да бъде контролиран достъпа до храмовете, а литургиите на открито са за предпочитане.

Призовавам вярващите да се помолят вкъщи!

По темата за публикациите в социалните мрежи, комисар Иванов обясни, че 643 производства има само за ден.

Множество са и сигналите от граждани подадени във връзка с публикации, всяващи паника и фалшиви новини.

Според Иванов сигналите за кражби и грабежи са значително намалели, включително и заради КПП-тата, ограничаващи движението на хората.

Терзиийски: В навечерието на празниците се въвеждат организации по стиковане на охраната с църковните служби. Няма да се намали активността на КПП-тата и на пътна полиция.

Хаджиев: В столицата има 101 храма, параклиси и манастири, които ще бъдат охранявани по отношение на спазване на мерки. Ангажиран е целият ресурс на СДВР.

Основната дейност на пътната полиция ще бъде недопускането на безцелното движение на водачи през КПП-тата.

От МВР призоваха за разумно движение по пътищата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK