МВР и АПИ: Подгответе се за засилен празничен трафик!

Снимка: МВР

Направена е нужната организация за недопускане на пътнотранспортни инциденти

Направена е нужната организация за недопускане на пътнотранспортни инциденти в дните около празниците, когато се очаква засилен трафик.

Това съобщи зам.-директорът на ГДНП старши комисар Тодор Гребенаров на брифинг, в който участваха Малина Крумова - председател на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата“, Бойко Рановски - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, инж. Иван Досев - член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, гл. инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция“ в ГДНП , комисар Любомир Костадинов от „Пътна полиция“ в СДВР, гл. инспектор Владислав Павликянов - началник на Националния координационен център за безопасно движение по пътищата, комисар Румяна Борисова - началник на отдел „Гранични проверки“ към Главна дирекция „Гранична полиция“, инспектор Дарин Димитров от отдел „Охранителна полиция“ в ГДНП и комисар Радослав Стойнев - началник на „Охранителна полиция“ в СДВР.

При рязко влошаване на метеорологичната обстановка или при възникване на обстоятелства, които биха засегнали трафика, има пълна готовност за въвеждане на временна организация на движението от екипите на съответните ОДМВР и ОПУ, уточни гл. инспектор Владислав Павликянов. Той отбеляза, че според наблюденията на Центъра, в последните дни зачестяват инцидентите с пешеходци и отправи апел да пресичат само на определените за целта места.

За осигуряване на безопасността на движението в последните работен и почивен ден на територията на страната е създадена организация за разполагане на необходимия брой полицейски наряди, които при необходимост ще регулират и подпомагат пътното движение, за улеснение и разтоварване на трафика, посочи инспектор Дамян Владинов. 

Той съобщи, че от 20 декември 2019 г. до 5 януари 2020 година е разпоредена специализирана полицейска операция на територията на СДВР и областните дирекции в София и Перник, в която ще се включат и сили на Дирекция „Жандармерия“ и други полицейски структури. През празнични и почивни дни, акцент ще бъде поставен върху контрола за спазването на скоростните режими, недопускане на управлението на МПС след употреба на алкохол и/или под въздействие на наркотични вещества, както и шофиране от неправоспособни водачи.

Тази година на територията на СДВР ще има засилено полицейско присъствие по основните направления, като са привлечени и екипи от жандармерията, уточни комисар Любомир Костадинов. Екипите ще се движат по главните пътища и автомагистралите и ще следят за недопускане на нарушения - неспазване на предимство, шофиране в буслентите, агресивни водачи, както и за спазване на скоростните режими. Костадинов предупреди, че контролът ще се осъществява и от небрандирани автомобили.

От ИААА са взети всички необходими мерки,  осигурени са служители, които през всички почивни дни ще бъдат ангажирани и ще има засилено присъствие, заяви председателят на Агенцията Бойко Рановски. Целта е гарантиране на безпрепятствено пътуване. Засилено ще бъде присъствието около гари и автогари, ще се следи и за нерегламентирани превози.

За осигуряване на по-висока безопасност през Коледните и Новогодишни празници  от Агенция „Пътна инфраструктура“ се въвеждат временни ограничения за движението на МПС над 12 тона по автомагистралите и основните пътни направления. Утре забраната ще влезе в сила от 16:00 до 20:00 часа, а на 26 декември  - от 14:00  до  20:00 часа. В събота, 21 декември, същата мярка ще се прилага във времето от 8:00 до 11:00 часа, каза инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Председателят на ДАБДП Малина Крумова обърна внимание, че последният работен и последният почивен ден около празниците са с най-интензивен трафик, а това налага водачите да са изключително внимателни и да избягват рисковете на пътя.

Комисар Румяна Борисова, началник на отдел „Гранични проверки“, отбеляза, че най-голямо натоварване се очаква на българо-гръцката граница. Препоръката към хората е освен ГКПП-Кулата да ползват и по-малките контролно-пропускателни пунктове. Тя допълни, че по пунктовете са осигурени всички технически средства и персонал, но напомни на пътуващите да си предвидят и време. Борисова заяви, че на страницата на ГДГП се подава информация за трафика, която се обновява на всеки два часа. Важно е преди да поемат на път, хората да прегледат валидността на своите лични документи, припомни, че актът за раждане не е документ, който може да послужи при преминаване на границата. Освен това, за децата, които ще пътуват само с един от родителите, трябва да бъде представена нотариално заверена декларация със съгласие от отсъстващия родител. Предварително подготвеното незаверено копие на документа за съгласие се предоставя и остава на граничния пункт.

В периода от 21 декември 2018 г. до 1 януари 2019 г. полицейски екипи са издали 12 400 фиша. Издадените електронни фишове за нарушения на скоростните режими през същия период са били 14 000, съставени са били и 4670 акта за установени административни нарушения. На повече от 270 водачи са били наложени принудителни административни мерки – временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство заради управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, а на 134 собственици е била прекратена регистрацията на пътните превозни средства  за това, че са седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества. За периода са били регистрирани 131 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 16 и са ранени 165 участници в движението по пътищата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK