Борисов: България се върна на газовата карта

Снимки: МС

Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток, каза премиерът

Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток. Ние никога не сме водили политика срещу някоя друга държава. Ние сме работили близко и със Сирия, Ирак и Иран.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

Тези държави са в непосредствена близост до България, като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции – това е един много сложен регион. Ако се върнем и към събитията в Украйна, войната в Косово – аз се радвам, че след тази година и половина работа – САЩ разбраха, че може с нас и други държави в региона да направим така, че хората тук да живеят по-добре и да можем да гарантираме всички тези права, свободи и сигурност, което сме си поставили за цели. Това заявих на откриването на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, допълни Борисов.

 

За енергийната сигурност Бойко Борисов увери, че страната ни защитава своя интерес. България се върна на газовата карта, подчерта той. Предишната администрация във Вашингтон искала да сме само потребител. Диверсификацията не са само думи, изтъкна премиерът. 20% от акциите на терминала за втечнен газ ще закупи страната ни, толкова има и Гърция. България изгражда своята газова система с най-големите американски компресори, изтъкна Борисов.

Нищо не правим на тъмно, скрито, подчерта премиерът. Страната ни ще ползва най-евтиния газ.

Той е доволен, че Доналд Тръмп го изслушал внимателно и за АЕЦ "Белене". Двата реактора на АЕЦ "Козлодуй" ще работят още десет години. По най-прозрачният и публичен начин ще се извършат търговете.

Премиерът изтъкна нулевия мигрантски поток, за което похвали и турската страна. За визите министър-председателят подчерта, че с 36% се е вдигнал стокооборотът между САЩ и България. Борисов отчете, че за първи път американски президент пръв поставя въпроса за отпадане на визите. Борисов е оптимист, че до година - година и половина ще се реши визовият проблем. Диалогът за Западните Балкани трябва да продължи с усилията на всички нас, отсече още той. Освен изток - запад, но и север - юг интерконекторите ще работят на пълни обороти, каза Борисов.

Американският посланик у нас Херо Мустафа изтъкна стратегическия диалог между двете страни. По думите й това е с още по-голяма тежест с делегацията, която САЩ водят у нас. Стратегическият диалог между двете държави не е бюрократичен акт, по думите й. Днешните решения щели да са от полза за гордата и чудесната българска нация. България заслужава най-доброто бъдеще, изтъкна Мустафа. Днешната дискусия щяла да продължи в следващите месеци и години. Посланикът припомни и историческата, по думите й, среща между Бойко Борисов и Доналд Тръмп. Очаква се днес да бъдат постигнати няколко споразумения, както и ще се разговаря и за отпадане на визите за САЩ. Мустафа очаква икономическите отношения да стигнат нови висоти.

Мат Бойс, заместник- помощник държавен секретар, който е водач на американската делегация заяви, че двустранните отношения между двете държави с последно време се интензифицирали. Америка цени България като съюзник, увери той. Затова САЩ искали да задълбочат това сътрудничество. От днешната среща той очаква да се получи приятелство. Днес ще бъде изградена десетгодишна пътна карта в сферата на отбраната. Ще се дискутира диверсификация на доставките. Ние сме приятели и съюзници и искаме да укрепим нашето сътрудничество, каза Бойс. САЩ искали да задълбочат връзките си с България. България е лидер в региона, според него, а Америка иска страната ни да се превърне в истински газов хъб.

Начело на американската делегация се очакваше да бъде заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. Той обаче бил задържан от държавния секретар във Вашингтон заради напрежението в Иран и ударите по двете бази с американски военни в Ирак, както обясни посланик Херо Мустафа, пише още по темата news.bg.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK