Каракачанов: Армията е в готовност да защити границата, ако се засили емиграционният натиск

Снимка: Infomreja.bg

Армията ни няма да участва в създалата се ситуация в Сирия

За първи път курсантите представят новите си униформи пред публика. От 2002 г. официалната курсантска униформа е премахната. Ние решихме да възстановим традицията, за да може тези млади момичета и момчета, които са избрали професията на командира, да имат самочувствие от първия ден, в който влизат във Висшето военно училище. Тук обучаваме не само командири за армията, но и лидери. От тези млади хора се очаква не само да бъдат добри командири, но да бъдат пример за подражание в цялото българско общество.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 11 октомври, в отговор на журналистически въпроси след тържествения ритуал по полагане на военна клетва от курсантите-първокурсници на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ в гр. Велико Търново.

На въпрос за неизпълнения с 30% план прием в НВУ министър Каракачанов отговори, че в продължение на 30 години на воинската професия се е гледало пренебрежително и това отношение не може да се възстанови за година-две. „Липсата на адекватно заплащане и на добри условия на труд, както и други проблеми, водеха години наред до незаинтересованост към професията на военнослужещия. Тази тенденция се обръща. През миналата година приетите кандидати да служат в армията са повече от напусналите. Некомплектът в армията намаля с 200 човека в сравнение с миналата година“, съобщи той.

На въпрос за увеличения бюджет на Министерството на отбраната, който през тази година достига близо 4 милиарда лева, министър Каракачанов уточни, че 2 милиарда от тях представляват еднократен разход - те са за придобиването на нов тип изтребител. От следващата година се предвижда да се правят регулярно по около 200 милиона лева допълнителни разходи за двата проекта за нов тип модулен патрулен кораб и за нови бойни бронирани машини за Сухопътните войски.

Помолен да коментира изказванията на председателя на политическа партия АБВ Румен Петков за ремонта на самолети L 39, министърът на отбраната заяви: „От много години насам за първи път всички самолетни платформи на българските ВВС се ремонтират и обновяват. Това са изтребителите МиГ-29, бомбардировачите Су 25 (осем вече заминаха за ремонт в Беларус), учебно-бойните самолети L 39, на които ще се обучават курсантите и младите пилоти, „Пилатус“ – след два дена ще открием модерен тренажор в Долна Митрополия, хеликоптерите Ми-17 и Ми-24, транспортните самолети „Спартан“ и вертолетите за флота. Няма такъв период в Министерството на отбраната, в който всички бойни платформи на авиацията да се възобновяват за действие.“

На въпрос има ли вероятност в скоро време България да се включи с военна сила в конфликта Турция – Сирия, министърът на отбраната категорично заяви: „Нямаме работа там. Българските войници не могат да бъдат пушечно месо в експериментите, които стават в Близкия Изток, и няма да бъдат. Отказали сме да изпратим войски в Сирия. Абсурд е сега да ги изпращаме заради конфликта. Но може би ще се наложи, ако се засили емиграционният натиск, отново да използваме армията за защита на границите. Направени са необходимите разчети, взаимодействието с Гранична полиция е много тясно. Знаете, че на няколко пъти до лятото на тази година имаше наши подразделения, които участваха в охраната на границата и сме готови по график при необходимост отново да ги вдигнем и да ги изпратим и да не допуснем България да бъде наводнена. Но към момента подобна заплаха няма. Наблюдаваме ситуацията и в Гърция – там, където има лагери близо до нашата граница, наблюдаваме движението на трафика на турска територия и още преди да се сформират подобни маси, които да тръгнат към България,  ние ще ги установим и ще вземем необходимите мерки. Към момента няма движение на големи бежански групи към България. Вчера през целия ден е установен един опит за нарушение“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK