Нинова: Недопустима е намесата на Турция във вътрешните ни работи

Снимка: БСП

Днес беше свикано извънредно заседание на ИБ, на което обсъдихме въпроса със Закона за вероизповеданията и изявлението на външния министър на Турция. За нас то е недопустима намеса във вътрешните работи на България. Тя се изразява в казаното: „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата”. И сега е важното изречение: „Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени”. Външният министър посочва: „Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти" и в опит да се намери решение, той отново се е свързал със София. Тоест, разговорите и намесата е била многократна, а не единична.

На 6 март, тук за пръв път, ние алармирахме са сделката ГЕРБ – ДПС по Закона за вероизповеданията. Вчера този закон се прие. Прие се също решение да се разсрочат задълженията на мюфтийството до десет години, но по-важното е, че остана възможността да финансиране от чужди държави на вероизповеданията в България. Видно от изявлението на външния министър на Турция, тези две неща са свързани – намеса от страна на чужда държава, промяна в закона.

Затова ние искаме четири неща. Първо, Бойко Борисов да дава отговори – кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил, тъй като знаем добре, че външният министър Екатерина Захариева и вносителят на закона Цветан Цветанов няма да направят нищо без съгласието на Борисов, по техни лични признания.

ОП да напуснат веднага правителството

Второ, обръщаме се към Обединени патриоти да напуснат веднага правителството. В противен случай, участвайки с министри в този кабинет, това ще означава, че те одобряват тази политика. Каквото и да правят в парламента,  каквито и фалшиви сигнали да дават, каквато и илюзия да създават у обществото, че се борят и са родолюбци, оставяйки в кабинета, означава, че те провеждат същата политика. Само напускането на кабинета ще бъде доказателство за обратното.

Трето, Главният прокурор да започне разследване- има ли намеса на чужда държава във вътрешните работа на България и кои хора са били проводници на тази намеса. След изявлението на Лютви Местан  и ДОСТ, че искат обявяване на турско малцинство, след изявлението на външния министър, който казва: "Ден и нощ работим за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика на страната", да им обърнем внимание, че турска общност и турско малцинство в България няма. Българските мюсюлмани са български граждани. Главният прокурор, когато се занимава с ДОСТ, да започне разследване и по тези изказвания, защото изказването от Турция, ДОСТ, външният министър и мълчанието на Борисов са заплаха за националната сигурност и за етническия мир в България.

Четвърто, обръщаме се и към президента Радев да наложи вето на този закон и да свика Консултативен съвет по национална сигурност. Припомням ви, че решението на КСНС, с което всички бяхме съгласни, беше да се намери вариант да се спре финансирането от чужди държави на вероизповеданията в България. Вместо това, приетият вчера закон остави външното финансиране от чужди държави в България, но за сметка на това опрости или отсрочи, което си е истинско опрощаване, задълженията на мюфтийството. И волята на КСНС е подменена. Затова настояваме президентът да свика отново този съвети, за да обсъдим въпроса.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK