Музика, танци, театър, игри и мода в нощта на музеите в Благоевград

снимка: РИМ - Благоевград

В събота – 18 май, Международния ден на музеите, Регионалният исторически музей в Благоевград ще се включи за седма поредна година в Европейската инициатива „Нощта на музеите и галериите“.

Тази година мотото на събитието е Музеи (Памет + Креативност) = Социален прогрес. Основната цел на инициативата е да се даде възможност за близък и нетрадиционен контакт на публиката с музея, да се популяризира неговата мултидисциплинарна дейност и той да се покаже в нова светлина като привлекателно и атрактивно място.

В тази връзка Регионален исторически музей - Благоевград ще работи с променено и удължено работно време – от 12:00 до 1:00 часа. Освен че предоставя на посетителите си безплатен достъп до своята постоянна експозиция, временните и новооткрити изложби и интерактивната експозиция „Музеен детски кът“, музеят е подготвил и разнообразна програма, съчетаваща музика, танци, театър, игри, мода и изобразително изкуство.

В 15:00 часа с кратка официална част във фоайето на музея ще започне специална програма, подготвена за най – малките посетители. Ще бъдат представени изработените костюми, накити и прически за конкурса “Модни тенденции от праисторията до средновековието“, а също и демонстрация на едни от най-старите игри. 

В 16:00 часа девойки от футболен клуб “Спортика“ ще представят различни игри, в които могат да се включат всички деца от публиката.

Модулът  “Открий ме в експозицията“ стартира в 17:00 часа. Всеки, който намери липсващите елементи и сглоби правилно избрания модул, ще получи талон за безплатни посещения на Музеен детски кът.

Официалното откриване на „Нощта в музеите“ ще се състои в 18:30 часа, когато ще бъде поставено и началото на същинската част на инициативата.

В 19:00 часа в зала „Временни изложби“ ще започне интерактивното представяне на експозицията „Спасени културни ценности“ под надслов O tempora, o mores!- Приказни хроники от една изложба.

20:00 е началният час на превърналата се в традиция церемония по награждаването на приятели и съмишленици на музея в дейността по опазване и популяризиране на културното , историческото и природно наследство.

Един хумористичен поглед към българските класици, поднесен увлекателно и с намигване към сегашната действителност предлага постановката „Не се гаси туй, що не гасне“ на децата от актьорската школа на „Благоевградски младежки театър“, която ще започне в 21:00 часа на площадката пред музея.

В 22:00 часа , във фоайето на музея, официално ще бъде представена изложбата „Дърворезба“ с автор Петър Поповски. Младият благоевградски творец работи в разнообразна тематика. Сред произведенията му могат да бъдат видени както картини, рисувани върху дърво, икони, пана с фолклорни мотиви, така и емблемите на най – големите футболни отбори в света. Негови творби има в Рилския манастир, в столичната църква „Успение Богородично“ и в редица други църкви и манастири в страната.

Финалът на програмата ще бъде поставен в 22:30 часа, когато Регионален исторически музей- Благоевград кани посетителите си „На хоро в музея“. Танцьорите от танцов състав „Бобошевско веселие“ ще помогнат на желаещите да навлязат в колоритния свят на българския народен танц чрез демонстрация на фолклорни хореографии и разучаване на стъпките на „Малешевско хоро“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK