Историко-етнографска изложба "Българки от старо време" откриват в благоевградския музей на 8-и март

Снимка: РИМ-Благоевград

Нова постерна и историко-етнографска изложба, посветена на Международния ден на жената, ще бъде открита в Благоевград навръх 8-и март.

Експозицията е озаглавена "Българки от старо време. Горна Джумая и Горноджумайско" и е подредена в залите на Регионалния исторически музей. Тя е съставена изцяло с ценности на музея – оригинални фотографии, документи, вещи от бита и костюми, изложени върху 18 постерни табла и витрини.

Целта на изложбата е представяне на жената – българката, в действителната историческа среда на Горна Джумая и Горноджумайско отпреди 50, 80 и 100 години, с което да провокира въпроси за мястото и ролята на жената в България в миналото и днес.

Акценти в изложбата са знакови обекти и явления за Горна Джумая – войните и бежанските потоци, формирането на градска култура и съжителството с традиционния селски бит, Гимназията, Читалището, Театъра, Дружествата, тютюнопроизводството и не на последно място - запознаване с движението на жените в България за реални човешки и политически права.

Официалното откриване е с начален час 11.00. В него ще вземат участие балет „Кроазе“ от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Група за стари градски песни „Нежни звуци“, Фолклорна група и Детска фолклорна група „Джумайчета“ към Образцово народно читалище „Никола Й. Вапцаров 1866“ - Благоевград, и други.

Празнична атмосфера ще продължи с представяне и дегустиране на ястия, приготвени по автентични стари рецепти от членовете на „Движение - Ние, жените" от Благоевград, Селище, Бараково и други.

Специални изненади, подготвени от Клуб „Оривижън“ – Благоевград“ под мотото „Всичко започва с теб“, очакват дамите, които ще посетят събитието.

Организатор на изложбата е РИМ-Благоевград, съвместно със Сдружение „Движение - Ние, жените“ и Община Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK