Музеят в Скребатно – летопис на един просветен и бунтовен край

Снимка: Infomreja.bg

Родопското село Скребатно, влязло в полезрението на цяла България заради пожара, в който изгоря сградата на едновековното читалище, има богата история – пример за родолюбие, жажда за знания и прогрес. Населението на селото винаги е било будно, не се е примирявало с неправдите, а се е борело за по-справедлив  живот. Скребатно е родно място на много заслужили българи, на цели фамилии, допринесли за развитието не само на Гоцеделчевския край, но и на България. Тук през 1919 година е образувано първото в Благоевградска област просветно дружество.

Богатата история на Скребатно е съхранена в музей, с какъвто могат да се похвалят малко градове, още по-малко села. Сградата е твърде стара, според някои – на 300 години. До освобождението на Пиринския край  от турско робство тя е била конак, след това – ковачница, а от 1925 година – прогимназия. В средата на 80 – те години на миналия век сградата е основно ремонтирана, а от 1978 година е превърната в музей.

Приземният етаж на музея е неговата етнографска част. Тук са събрани изключително  много експонати, свидетелстващи за поминъка, обичаите и облеклото на местните хора от  недалечното минало. Подредени в отделни кътове, те нагледно показват домашния бит и занаятите на нашите предци. На пода са постлани черги, а по стените са окачени изкусно изтъкани покривки и  престилки.  Силно впечатление правят  ръчно изработените облекла – както християнски, така и мюсюлмански. Всичко говори за трудолюбието и майсторлъка на тукашните жени, които са работели със  старание и естетически вкус.

Историческата част на музея е на втория етаж. Тук са съхранени много документи и снимки – летопис на този бунтовен край. Запазени са и  реликви като ножове и други оръжия. Сред експонатите е първото радио, донесено в селото, първата пишеща машина и първата киномашина.

Музеите са паметта на времето. Попадне ли в тях, човек мислено благодари на тези, заради  които може да се докосне до старината. Далновидни са били и скребащяни, които чрез музея са оставили своите послания за поколенията.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НА ФОТОМРЕЖА

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK