Деца обличат антични дрехи в музея в Кюстендил

Снимка: Личен архив

Десетки деца се включват в станалата традиционна музейна работилница в Кюстендил, като този път те ще се пременят с антични облекла и ще се включат в изработката на шлемове и щитове.

Любознателните участници могат да научат повече за облеклото и видовете въоръжение в древността чрез специално подготвени образователни помагала, включващи любопитни факти, снимков материал и забавни задачи.

Темата насочва вниманието и към една от паметните битки на Българското царство през средновековието – битката край Велбъжд от 28 юли 1330 г. между българи и сърби. В нея цар Михаил ІІІ Шишман намира смъртта си след нарушеното примирие от страна на сръбския крал Стефан ІІ Дечански.

Територията на Велбъжд и околността остават под сръбска власт, а четиридесет години по-късно градът става център на Деспотството на двамата братя Йоан и Константин Драгаш и по-лесна за завоюване територия от новите нашественици на Балканите – османските турци.

„Надграждането на тематичната музейна работилница става възможно благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата за реализиране на образователната програма „Култура и изкуство в древността“,“ обявиха от културното звено в Кюстендил.

Заниманията ще се проведат на открито, в двора на музея на 17, 18 и 19 юли 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK