Музеят в Кюстендил получи дарение на реконструираната носия на Дядо Ильо

Снимки: Infomreja.bg

Инициативата е на Сдружение „Хайдути“

Музеят в Кюстендил получи дарение на реконструирана носия на дядо Ильо Войвода, чието дело е на Сдружение „Хайдути“. “Носията е направена по снимки на Дядо Ильо през 1867 и 1869 г. Той се е снимал в студиото на Карастоянов в Белград. Във основа на тези снимки ние сме пресъздали носията, реконструираме и т.нар. оръжейник.

Ние смятаме, че патриотичното възпитание, което е част от процеса за развитието на личността, трябва да започне още в семейството, детските години, да мине през детските градини, училищата и оттам нататък да продължи. Всичко, което ние правим е за бъдните поколения, защото живеем в едно такова време, в което народ, който не си познава историята е като дърво без корен. Ние обичаме и се гордеем с нашите корени и затова искаме да предадем частица от нашата история на тези поколения, които идват след нас“, коментира Иван Тонев, който е член на управителния съвет на Сдружение „Хайдути".

По негови думи носията, която до този момент се е съхранявала в музея е на около 40 години, но тя не кореспондира на носията, която е заснета на снимките. Именно поради тази причина от сдружението решават да реконструират носията, за да почетат човека, който е дал кръвта и живота си за нашата свобода.

„Сдружение “Хайдути“ наброява около 30 члена, като се стремим членството в сдружението да бъде осъзната мисия, убеденост и познаване на историята. Облеклото и всички атрибути са опаковката, с която представяме идеалите на нашите деди. Занимаваме се с различни дейности, като една от най-разпространените е изнасяне на открити уроци в училищата.

Това, което виждаме при децата, трябва да кажа, че съм изключително впечатлен от интереса, който децата проявяват. Познавайки Спайдърмен и Батман, като започнем да им говорим за Дядо Ильо, за Петко Войвода и за другите по-малко известни наши хайдути и войводи, те действително проявяват голям интерес и това ни изпълва с оптимизъм за работата ни занапред. Освен това издаваме за трета поредна година Хайдушки календар с професионални снимки, предстои да бъде излъчен и филм, който се казва „Смътни времена“. Той е исторически документален и е във финалната си фаза, пресъздава т.нар. Кърджалийски времена /1790-1820 г. /“, коментираха още членове от Сдружение „Хайдути“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK