Музейни работници протестираха с шуби и якета в Благоевград: Вижте при какви условия работим

Десетки музейни работници от Благоевград се включиха в националния протест "Ден на недоволството", снимки: Infomreja.bg

Десетки служители на Регионалния исторически музей в Благоеград се включиха в националния протест под надслов "Ден на недоволството", който днес се провежда в цялата страна по инициатива на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа".

Заради проливния дъжд те се събраха във фоайето, навлечени с шуби и якета заради ниските температури в сградата. 

"Това е един от най-ключовите музеи в България. Вижте условията тук - облечени сме като за Северния полюс, а все още сме в началото на зимата", обърна се към журналистите ръководителят на лаборатория "Консервация и реставрация" Илия Борисов. 

Той и колегите му бяха категорични, че ако правителството не предприеме спешна реформа в музейния сектор, България ще изгуби част от националната си идентичност. 

„С бюджет 2016 държавата абдикира от отговорността за опазване на културно-историческото и книжовното наследство. Говорим за национални стратегии, по-сериозно вглеждане в тази сфера. В крайна сметка отношението не е само Ларго, не е само Плиска. Цяла Югозападна България е встрани от големия поток от инвестиции за проучвателна и изследователска дейност. Това са сериозни проблеми, които се опитваме днес да поставим с този симворичен протест", допълни Борисов.

Според реставратора, благоеврадският музей има нужда от осъвременяване на базата, от нови експозиции, адекватни към 21 век, както и от дигитализиране на потока от информация. 

"Това е един неимоверен труд - да издириш, да се докоснеш и да изследваш всяко едно материално свидетелство за култури и епохи. Всеки един образец от природата трябва да бъде запазен и показан. Това е мисията на всички, които работим в музея и тя изисква много професионализъм и любов. Затова считам, че нашата професионална дейност е много важна и държим да заявим своето място в опазването на паметта на нацията ни и грижата за нейното бъдеще", заяви от своя страна Румяна Хаджиева – главен уредник в отдел „Етнография“.

Местният лидер на КНСБ Емануил Манолов пък изрази надежда правителството да чуе гласа на музейните работници след този протест и да вземе конструктивни и мъдри решения.

Различни протестни действия днес се проведоха в музеи, галерии и библиотеки в цялата страна. Протестиращите призовават депутати, министри и цялата българска общественост да подкрепят протеста им.

В декларация до премиера Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева двата синдиката са изпратили своите искания:

1. Да  бъде увеличен бюджетът в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството.

2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер.

3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради.

4. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектора минимум с 50 %, за да достигне равнището на средната работна заплата в страната.

 

Реставраторът Илия Борисов, снимка: Infomreja.bg
Емануил Манолов и Румяна Хаджиева, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK