Музеен урок за „Априлското въстание или „пиянството на един народ“

Снимка: РИМ - Благоевград

С музеен урок на тема „Априлското въстание или „пиянството на един народ“ Регионалният исторически музей в Благоевград и Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ ще отбележат 140-годишнината от епичните събития от пролетта на 1876 г.

Урокът ще се проведе в двора на родната къща на помощник-апостола Георги Измирлиев на 12 май / четвъртък/ 2016 г. от 15:30 часа.

Заниманието е организирано от Елена Александрова – уредник в РИМ-Благоевград и учителя историк Любка Гълъбова, с ученици от X и XI класове на Езиковата гимназия. 

Идеята на организаторите е в една нетрадиционна, извънучилищна среда учениците да почувстват духа на отминалите години и да преживеят по-емоционално събитията от пролетта на 1876 г.

Един от акцентите в урока ще бъде подготовката на въстание в Македония и избухналото Разловско въстание в Малешевско, като част от Априлското, през май 1876 г.

Ще се представят интересни факти за жизнения път и учителските години на Райна Попгеоргиева в априлските събития, ушила знамето на въстаниците.

Като част от занятието, ученици в предварителна подготовка и самостоятелно изследователско издирване ще представят фотодокументална презентация и есе на Екатерина Прангова от ХІ а клас.

Уредникът в отдел „Българските земи XV- началото на XX в“ Елена Александрова ще запознае ученическата и преподавателска аудитория с ролята и мястото на Георги Измирлиев сред апостолите на Априлското въстание и ще представи родната му къща, както и културни ценности от фонда на музея по темата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK