Мутафчийски: Предлагаме строгите мерки да са до 13-и април

Снимка: МС

Не успокоявайте хората, те трябва да изпълняват всички мерки, каза генералът

Ще предложим на министъра на здравеопазването да удължи мерките, които изтичат утре, до 12- април. Мерките се предвижда да са в същия обем, единствено да се позволи работата на коректорските фирми за събиране на сметки. Ще бъде предложено и отпадането на поименното изреждане на страните с висок риск, от които пристигат лекари, и да бъде наложена мярка всеки, който пристига от чужбина да бъде карантиниран, включително и чужденците, които искат да посетят страната.

Това съобщи генерал Мутафчийски на редовния си брифинг тази сутрин във ВМА.

Пик на болестта няма шанс да няма според главните епидимелиози.

Маските категорично трябва да се поставя на болни лица, но за здрави се изискват маски с висок клас на защита за медицински персонал, който работи в среда със заразени. За останалите граждани, ако се чувстват сигурни, могат да носят маски, но да знаят, че не са на 100% защитени. Ако има болни покрай тях, ще бъдат отговорни като не бъдат преносители, каза генералът.

Борбата с вируса, каза Мутафчийски, е да не му се осигурява контактна среда, в която да се разпространява. Винаги се обръща особено внимание на медиците, които са работили с инфектирани пациенти.

Математически модел пък е установил, че на всеки 11 пациенти са открити двама с положителни проби. Което се смята, че е открита голяма група от заразени лица.

Клиницисти ще се позовават на световната медицинска литература, за да дадат обяснение на това как 7-8 лица са абсолютно здрави, тоест нямат симптоми, но пробите им за вируса са все още положителни. Те ще изработят стратегия кога тези хора могат да продължат лечението си в домашна среда и след което да се идентифицират като освободени от вируса, а не да чакат в клинична обстановка. Причината за искането на подобен анализ е, че сега няма натиск от болни, но според генерала ще дойде време, в което това няма да бъде възможно – тоест здрави да стоят в болниците, а други да „умират пред болницата“.

Такъв е случаят с първите заразени в Габрово и Плевен – те очакват изписване, защото са добре, но имат проби с положителен резултат.

Генералът даде яснота и по въпроса, че в Италия има много висока смъртност и всички случай са констатирани като причина коронавирус, а в Германия коронавирусната инфекция се описва като съпътстваща към многото заболявания, които имали пациентите. Разликата между двете страни в това отношение – починали от коронавирус и починали от заболявания + коронавирус – е 10%. Генералът обясни, че заболяванията са катализатор за коронавирусната инфекция, а установените досега съпътстващи болести са: диабет, сърдечни заболявания, хронични белодробни заболявания, астма. Критичната ситуация настъпва, когато имаме болки в гърдите и упорит задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса.

Вихърът на интензивност на заболелите ще бъде по-малък в България и ще бъде съобразен с мощностите на здравната ни система, ако се спазват мерките, каза Мутафчийски.

„Не успокоявайте хората, те трябва да изпълняват всички мерки, които са по карантина, защото иначе ще стане страшно. Без паника, съвсем осъзнато, че това може да даде най-добър резултат.“

Генералът напомни на лекарите от страната, че хората с респираторни заболявания задължително трябва да се тестуват, както и контактните лица, както и медицинският персонал.

Диференциацията на медицинския персонал отпада, когато броят на болните рязко се увеличи, каза генералът на въпрос доколко са подготвени лекарите да използват респиратори.

Според генерала сега е времето медиците да четат наръчниците на СЗО, китайското ръководство, инфекционистите, съкратен гайт лайн.

Има дарител, който дал милион за закупуване на техника, който генералът запази в тайна. А междувременно се пренасочват дарения към болници в критично състояние.

Той уточни, че досега пациентите, които в момента са в болница, имат съпътстващи заболявания.

Доц. Кунчев каза, че дневно на телефон 112 се обслужват 1800 обаждания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK