Мутафчийски: Има колебания и страхове в гилдията, но има и потенциал за работа

Снимка: МС

Маските с висока степен за защита не са нужни на гражданите, а на медиците

Получихме първите образци, изработени от българска фирма, които имат 15 пъти по-добра защита. Те са здрави, надеждни и дишащи. Но е рано да правим изводи за стопиране или намаляване на заразата. Очакват се 8 000 облекла да бъдат готови до края на седмицата, те могат да се използват 8 цикъла. Облеклата са предназначени за медиците, които непосредствено работят с болните, обяви шефът на Националния оперативен щаб, ген. Венцислав Мутафчийски.

Маските с висока степен за защита не са нужни на гражданите, а на медиците, работещи с болните. Франция обяви, че няма да тества повече граждани. В България няма молекулярни вирусолози. Бързите тестове имат недостатъци, защото дават 20% фалшиви отрицателни проби и 20% положителни – също фалшиви. за бързото тестиране е важно дали сме положителни. Никъде в света засега не се използват масово такива тестове, коментира още Мутафчийски.

По негови думи едва ли личните лекари ще могат да имат такива тестове, които не се произвеждат масово в света и няма доставка. Ние следваме предписанията на СЗО и алгоритмите на работа в Китай. Щабът и инфекционистите направи среща и уточни кои са последните начини за лечение. Лечението на вируса в лека форма не се лекува, това са прояви на грип.

Усложнените форми са с пневмония, които се срещат и при грипа. Ние искаме да обедним лекарите да не се страхуват, те го познават, трябва да ни повярват и да работят в името на лечението на гражданите.

Ген. Мутафчийски каза още, че има огромно количество доброволци пенсионирани лекари, зъболекари, студенти. Има няколко стотин души доброволци. Има колебания и страхове в гилдията, но има и потенциал за работа, категоричен беше шефът на Националния оперативен щаб.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK