Седмокласниците от Мосомище гостуваха на ПГ по МСС в Гоце Делчев

Снимка: ПГ по МСС

Те участваха в интердисциплинарен урок и разгледаха базата на училището

Днес седмокласниците от ОУ „Христо Ботев“ в село Мосомище гостуваха на ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев. Още на входа те бяха закичени с мартенички, изработени от сръчни възпитаници на училището домакин и придружени с красиви пролетни пожелания.

В актовата зала на професионалната гимназия седмокласниците участваха в интердисциплинарен урок на тема: „143 години свободна България“, разгледана през призмата на историята, географията, българския език и литература, английския и френския език.

Чрез мултимедийна презентация те проследиха хода на Освободителната Руско-турска война, запознаха се с историята на Самарското знаме, научиха интересни факти, свързани с построяването на паметника на Шипка. С вълнение слушаха и за личностите, допринесли много за победата – генералите Гурко, Столетов, Радецки…, за ярките застъпници на българската национална кауза Виктор Юго, Гладстон, Макгахан. Пренесоха се и сред героите на първия роман в българската литература „Под игото“, чуха изпълнение на трогателното Вазово стихотворение „От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?“ на френски език.

В края на урока и гостите изненадаха приятно своите домакини, като казаха наизуст цялата ода „Опълченците на Шипка“.

Обстановката, в която беше изнесен урокът, също подейства емоционално и естетически на учениците от Мосомище. Акцентът в нея носеха българският трикольор и специално подредената съвместна изложба с Общинския исторически музей в града - „Опълченците от Неврокоп“.

След силно въздействащия патриотичен урок дойде ред и на други вълнения. Седмокласниците и техните учители разгледаха част от училищната база. Радостни емоции извикаха у тях лабораторията по ветеринарна медицина, електромобилът, спортната база. Момчетата веднага се поинтересуваха кои категории за шофьори се получават в училището. А във физкултурния салон спонтанно грабнаха баскетболните и волейболните топки, за да поиграят.

Взаимно удовлетворени от ползотворното общуване, домакини и гости си пожелаха: "До нови срещи!"

 

Снимка: ПГ по МСС
Снимка: ПГ по МСС
Снимка: ПГ по МСС
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK