МС „Марин Големинов“ и Виолет Вьорлер обсъждат идея за създаване на детски православен хор

Снимка: МС „Марин Големинов“

В Кюстендил няма нито една детска формация за класическа музика

В контекста на Рождественските празници и в навечерието на новата 2020 година, председателят на Музикално сдружение „Марин Големинов“ - Кюстендил,  Райчо Христов и Виолет Вьорлер обсъдиха възможностите за обогатяване на музикалното възпитание на децата в Кюстендил и приобщаването на детската публика към стойностните музикални жанрове чрез различни инициативи.

Българският фолклор е нещо изключително ценно, но не е добре децата и младежите да се насочват почти единствено към него. Все по-малко са подрастващите в нашия град, които се занимават с класическа музика, и доколкото го правят, то, за съжаление, е почти само в началната училищна възраст. След това и те, и родителите им губят мотивация да инвестират време и финансови средства в тази посока, тъй като не виждат практическата полза и професионална перспектива от заниманията с музика, което е тъжно и тревожно, коментираха и Р. Христов, и В. Вьорлер.

И двамата са от поколението, когато във всяко училище имаше големи училищни хорове и задължителната духова музика, оборудвана с всички видове медни и ударни инструменти. Днес от това не е останало нищо и само шепа ентусиасти все още не са се отказали да изграждат у децата висок музикален вкус.

В Кюстендил няма нито една детска формация за класическа музика – било то инструментална или хорова, и нашата амбиция е да се опитаме да променим това, добавиха те.

Според маестро Райчо Христов би било изключително ценно със съдействието на Община Кюстендил и с методическата подкрепа на Музикалното сдружение да бъде създаден един общоградски детски хор, какъвто има в редица градове в страната. Виолет Вьорлер от своя страна изрази позиция, че би било  особено стойностно един такъв детски хор да бъде приоритетно с православна насоченост, каквато практика също има в много градове.

Музиката е изключително вълнуващо изкуство и тя би оставяла дълбоки следи във всяко детско сърце, което се е докоснало навреме до нейната красота и до посланията й. Ако не предприемем нещо съществено, след няколко години Кюстендил вече няма да има не само изпълнители, но и качествена музикална публика, категорични бяха и двамата.

При следващата си среща те ще дообсъдят идеята си и ще я предложат на вниманието на общинското ръководство, съобщи Виолета Атанасова от музикално сдружение „Марин Големинов“. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK