Ромите в Кюстендил събират пари за лечението на Теди! Дават пример на цяла България

Ромският общественик Стефан Лазаров в помощ на 14-годишния кюстендилец Снимки: Личен архив

Жителите от ромския квартал „Изток“ в Кюстендил стартираха акция по събирането на средства за лечението на 14-годишният кюстендилец Теодор Велинов. Момчето страда от остеосаркома - вид много агресивен рак на костите.

„Българи, роми не трябва да се делим, винаги да си помагаме. Нямаше как да остана безучастен от съдбата на това дете. Реших и организирах концерт, в който се включиха всички ромски състави от квартал „Изток“, обясни ромският общественик и инициатор на кампанията, Стефан Лазаров.

Така въпреки проливният дъжд, който се изля над Кюстендил, само в рамките на час в центъра на квартала беше събрана сумата в размер на 3001,04 лв. Средствата бяха дадени лично на бащата на Теди, който присъства на благотворителния концерт.

„Искам да благодаря на всички роми, които ни помогнаха в този труден момент – да спасим живота на нашето детенце“, обяви развълнуван бащата на Теди – Даниел.

От своя страна ромският общественик Стефан Лазаров обеща благотворителните инициативи в квартала да продължат до пълното събиране на сумата за лечението на Теди.

Теодор Велинов е ученик в 7 клас на ОУ „Даскал Димитри“ – Кюстендил. Доскоро момчето тренираше футбол и беше една от надеждите на областния град.

В началото на месец май т.г., Теди започва да изпитва леки болки в крака, като първоначално близките му мислили, че се дължи на пренатоварване в тренировките по футбол. След известно време се поява отток и след това накуцване.

Родителите му решават да потърсят помощ в Университетска Специализирана болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“, където след направени редица изследвания е установено, че Теди има остеосаркома феморис сенистри - вид много агресивен рак на костите. При 14-годишното момче той е засегнал бедрената му кост. При направения ЯМР се вижда, че туморите са два.

След установяването на диагнозата е пренасочен в клиника по детска онкохемотология ИСУЛ, където е приет за лечение.

До момента Теодор има направена една химиотерапия и в момента се възстановява у дома. Лечението на този вид рак е много агресивно и включва химио и лъче терапия и най-вероятно ампутация на крайника.

Родителите на Теодор са подали документи в Университетска болница „Шарите“ – Берлин, където са изказали второ мнение и твърдят, че могат да запазят крака на Теди.  По предварителна информация сумата ще е в размер на 300 000 евро!

Дарителска сметка:

IBAN:BG25UBBS80021083543740
BIC:UBBS BGSF
Титуляр: Теодор Даниелов Велинов

 

Бащата на Теди - Даниел

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK