Овчаров в тандем с Борисов за АЕЦ "Белене"

Снимка: Ладислав Цветков

Бившият енергиен министър в кабинета на тройната коалиция, Румен Овчаров, помага на премиера Бойко Борисов за проекта АЕЦ "Белене", след като самият Борисов му се обадил за целта. Това се разбра днес в предаването "Лице в лице" по bTV1 пише Клуб Z. И не само за Втора атомна, но и за евентуален руски газопровод към България.

Предишния път, когато се беше съветвал с мен, бе за директора на АЕЦ "Козлодуй", когато му казах, че "Козлодуй" не е фабрика за мармалад и по-късно ми се случиха разни неща, каза Овчаров.

Според Овчаров отново се повтаря "всичко старо, което досега не е забравено" по отношение на АЕЦ "Белене" и говорители, които внушавали "едни и същи измислици и страхове" - че площадката на "Белене" била сеизмична зона, за отработеното ядрено гориво...

30 куб. метра на година е работата на един хилядник (реактор от 1000 MW - на "Белене" са предвидени два такива - бел.р.), обясни Овчаров, но така и не каза какво ще правим с това гориво.

Европейският съюз задължи страните-членки да изградят хранилища за отработените ядрени отпадъци, които да не се извозват извън ЕС, както сега караме ядрения отпадък за остъкляване в Русия. Впрочем, оттам трябва да се върнат и изпратените досега касети.

По думите му има "една елементарна истина" - себестойността на елетроенергията на АЕЦ "Белене" ще е по-ниска от тази на АЕЦ "Козлодуй".

И ако сравним с унгарската (АЕЦ "Пакш", строена с кредит от Русия - бел.р.), която ще се изплати за 15 години, нашата ще се изплати за по-малко, защото три милиарда лева вече са платени. 20 евроцента ще е себестойността, не цената, поправи той водещата.

Румен Овчаров заяви, че докладът на британската HSBC, поръчан по време на първия кабинет на Бойко Борисов за АЕЦ "Белене", бил скрит. Истината е, че документът изтече в BalkanLeaks и беше огласен по всички медии. По думите на Овчаров, ако има някаква опасност пред АЕЦ "Белене", тя е да не се повтори същата корупционна схема отпреди, когато цената на проекта била надута, "за да си разделят едни хора в България и Русия едни големи пари".

Инстинктивно усещам, че тук някои хора ни готвят също такава корупционна схема и трябва да ни бъде гарантирано, че това корупционно раздуване няма да се случи, заяви Овчаров.

Според него за целта трябва да има един стратегически инвеститор и сериозен контрол. Той определи като най-сериозен от известните досега кандидати за "Белене" - китайската CNNC, френската "Арева" и руската "Росатом" китайския, но прогнозира, че трудно биха си напаснали с "Росатом".

Политикът от БСП припомни, че в договора за присъединяване на България към ЕС е било записано, че трябва да спрем 2000 мегавата въглищни централи, защото не отговарят на изискванията, за да продължат да работят, а те, въпреки това и днес продължават "и бълват мръсотиите, от които се оплакваме".

Пред bTV той отново повтори тезата си, развита миналата седмица пред парламентарната енергийна комисия, що е то "пазарен принцип", давайки пример с двете американски централи за общо 2000 мегавата, чиито дългосрочни договори за изкупуване на ток по фиксирани цени струват на държавата "едни 500 милиона лева годишно"; за изградените "на пазарен принцип" още 1000 мегавата ВЕИ-та, за чиито скъпи цени на тока плащаме 800 милиона всяка година - макар че евродирективата ни задължава да имаме три пъти по-малко такива мощности за "зелен ток". Овчаров включи тук като пример и приватизацията на електроразпеделителните дружества, на които била гарантирана при приватизацията норма на възвращаемост от 11-13%.

Енергетикът коментира и искането на България за тръбопровод, като по думите му, има шанс втората тръба на "Турски поток", замразена в момента, да излезе на българското крайбрежие. България се нуждае от газ, тъй като "Газпром" поиска разтрогване на договорите за транзит и доставка на Украйна, което означава, че Трансбалканският газопровод  - тръбата, по която получаваме синьо гориво и го транзитираме към Турция и Гърция, ще спре.

Тръбата, която идва от България, е тръбата, от която се газоснабдява Крим. Предстоят сериозни разговори и е в търсене на интерес, каза Румен Овчаров.

Овчаров припомни, че в договора за транзит, сключен през 2006 г. (от него като енергиен министър, след което малко по-късно той напусна кабинета на Станишев - бел.р.) Русия ни плаща 90% от капацитета на тръбата, независимо от количествата, които транзитира. Ако спре газа, трябва да ни плати 1.3-1.5 милиарда до 2030 г., заяви Овчаров. Излиза, че от транзитни такси България получава малко над стотина милиона евро на година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK