Граждани дават 10 дни на Томов да вземе мерки за мръсния въздух

Снимка: Infomreja.bg

От протестното движение „Не искам да дишам сажди“ искат конкретни отговори по наболелия въпрос

От протестното движение „Не искам да дишам сажди“ в Благоевград призоваха кмета Румен Томов да даде отговор на предначертани от гражданската организация въпроси.

В официално писмо до Общината и копие до медиите Гражданската инициатива за чист въздух прави предложения и изисква по-сериозни мерки от страна на институцията.

Първото предложение е да бъде създаден механизъм за бързи проверки по места, където има сигнали за замърсяване, които са не само видими, но и трябва да се регистрират с необходимите измервания от сертифицирана лаборатория.

От Инициативния комитет за чист въздух в Благоевград сигнализират до кмета, че в автосервизи се гори отработено моторно масло, а в местни цехове – отпадък от суровини и ламинати.

Според гражданите, измервателните станции на Airbg.info показват обезпокояващи данни за състоянието на въздуха в определени локации, но въпреки това те измерват само съдържанието на фините прахови частици.

Диоксидни и фурани не могат да бъдат измерени. Именно поради тази причина според ИК общината трябва да задели финанси, за да се извършва подобен контрол.

Също така е необходимо спешно разширяване на синята зона и преустановяване на  неправилното паркиране върху тротоари.

Както и да се промени транспортната схема на града, така че градският транспорт да е по-евтин и удобен.

Комитетът внася предложение до кмета Томов за това да подпомогне домакинствата, които преминават от твърдо гориво на газ или ток.

От ИК смятат, че трябва бързо да се разпишат протоколите за разрешаване на гражданския контрол при екопроверките.

Въпросите, които задава Комитетът, са:

Кои от краткосрочните мерки са изпълнени и как се оценява ефектът от тяхното изпълнение?

Защо и как ще бъдат компенсирани неизпълнените краткосрочни мерки?

За изпълнението на голяма част от краткосрочните и средносрочни мерки са заложени средства от бюджета – колко са те, кои дейности са заложени за 2020, в какви конкретни срокове ще бъдат изпълнени и кой отговаря за тях?

Значителна част от заложените мерки се предвижда да бъдат изпълнени с евросредства. По кои мерки са подадени проектни предложения, от кои страници и на каква стойност са подадените проекти?

За мерките, за които все още няма осигурено финансиране нито с евросредства, нито от общината, какви са плановете на общината да ги реализира и в какви срокове?

Програмата на община Благоевград за качеството на атмосферния въздух е разделена на краткосрочни и средносрочни мерки, които съответно се изпълняват в два периода – от 2018-2019 и 2019-2023 г.

Според Инициативния комитет сегашната програма за качеството на атмосферния въздух и анализ на предишната действаща такава отчита, че по нея почти нищо не е изпълнено.

А мерките са автоматично прехвърлени.

Председателят на ИК – Сергей Лазаров, очаква отговор от кмета Томов до 10 дни.

Комитетът досега проведе две срещи с общинското ръководство.

Втора среща за търсене на решение срещу мръсния въздух в Благоевград организира общинското ръководство в града. 

Последната бе насрочена за 30-и януари.

В нея участваха ресорните институции, които в рамките на своите компетентности упражняват контрол върху дейността на „Рубин 08“ ООД.

Поканени бяха представители на Био ТЕЦ "Рубин", протестно движение "Не искам да дишам сажди в Благоевград", Басейнова дирекция "Западнобеломорски район", Регионална здравна инспекция - Благоевград, РДПБЗН, РИОСВ, Национален строителен контрол.

Първата подобна среща се проведе на 16-и януари. На нея кметът Румен Томов информира, че до края на февруари ще има позиционирани мобилни станции в района на промишлените обекти, а също и че са заделени средства за нови машини за миене на улиците и поддържане на чистотата в община Благоевград.

За справяне със замърсяването на въздуха от натоварения транспортен трафик съвместно с Общинския съвет се предвижда и въвеждането на електроавтобуси. Сред приоритетите е преминаване към отопление на газ, постепенно въвеждане и монтиране на филтри на комините.

В края а януари обаче срещата премина под по груб тон.

Двата „лагера“ изпаднаха в сериозни словесни престрелки. А краят на срещата не бе официален - кметът я прекрати, тръгвайки си след бойкота на журналистите да отразят "високото ниво" на дискусията.

От едната страна на кръглата маса бяха Сергей Лазаров и съмишлениците му.

В другото поле бяха Георги и Илиян Личеви – баща и син, собственици на ТЕЦ-а. Те изпаднаха във вулгарно и непремерено надговаряне както с кмета, така и с останалите присъстващи.

Чуха се обиди от сорта на „смешници“, „мишкари“, „платена играчка“, „какво знаете за бизнеса“, „искаш ли да ти докарам протестиращи“ – насочени от Личеви към Лазаров.

Преди да започне срещата Илиян Личев сподели пред медиите, че хора със спорна репутация могат да разклатят всяка една фирма.

Проверка на място, извършена от Община Благоевград, установява, че наред с цялото оборудване и помещения на ТЕЦ-а, има монтирани и работещи филтри за пречистване на въздуха.

РИОСВ пък е уведомила Община Благоевград, че 28.06.2018 г. с наказателно постановление от същата дата, че на на ТЕЦ-а е наложена санкция от 215 лв. за замърсяване на въздуха.

Бункер за съхранение на производствен отпадък е констатиран през ноември при проверката на Общината, за който Общината не е издала разрешително за строеж, затова Личев е предприел необходимите действия.

 

Снимки: ИК, писмо до кмета Томов

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK