Мръсни приказки за мръсния въздух в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Дискусията премина на ниво: "мишкари" и "смешници"

Мръсни приказки за мръсния въздух в Благоевград.

Така премина плануваната от Общината среща между институциите, гражданите и бизнеса по казуса със замърсяването на въздуха в града и причинителите.

Припомняме, че миналата година през декември протест събра над 300 граждани пред Общината с искане за спиране на работата на предприятия, използващи нерегламентирани горива и замърсяващи въздуха.

Сред основните заподозрени бе скандалния БиоТЕЦ „Рубин“ в Първа промишлена зона в града, който е набеден от гражданите като причинител на гъстата мъгла, особено зимата, от мръсен въздух.

На работната среща се изказаха представители на РИОСВ-Благоевград, ДНСК, Басейнова дирекция, РСПБЗН, както и кметът Румен Томов в качеството си на ръководител.

Дискусията обаче не премина плавно, а добрият тон не присъстваше в залата. Двата „лагера“ изпаднаха в сериозни словесни престрелки. А краят на срещата не бе официален - кметът я прекрати, тръгвайки си след бойкота на журналистите да отразят "високото ниво" на дискусията.

От едната страна на кръглата маса бяха Сергей Лазаров и Злата Ризова. Именно Лазаров поведе протеста през 2019. А бившата съветничка Ризова пък е явен противник на ТЕЦ-а и не само, внасяла многократно сигнали за замърсяване на въздуха както в институциите, така и като точка от дневния ред на ОбС.

В другото поле бяха Георги и Илиян Личеви – баща и син, собственици на ТЕЦ-а. Те изпаднаха във вулгарно и непремерено надговаряне както с кмета, така и с останалите присъстващи.

Чуха се обиди от сорта на „смешници“, „мишкари“, „платена играчка“, „какво знаете за бизнеса“, „искаш ли да ти докарам протестиращи“ – насочени от Личеви към Лазаров и съмишлениците му.

Преди да започне срещата Илиян Личев сподели пред медиите, че хора със спорна репутация могат да разклатят всяка една фирма.

„Всички институции, които минаха на проверка през последните 14 дни, са манипулирани от тези хора. Кой ще инвестира в Благоевград при такова положение“, изрази притеснения Личев.

„Рубин 08“ е обект Първа категория, който не се занимава само с производство на енергия. Предприятието преработва и земеделска продукция – слънчогледово семе, около 150 тона на денонощие, от което се произвежда сурово нерафинирано олио и белено слънчогледово семе за износ към Западна Европа. Олиото е износ за Гърция, Македония, Албания и Косово. Отпадъкът от слънчогледа отива в енергопроизводството като гориво за котела, който отделя пара, която върти турбина, която задейства генератор за производство на ток за ЧЕЗ по договор за 20 години, уточни за производствения процес Георги Личев.

Има ръкавен филтър – автоматичнопочистващ се, който работи на импулси и е в „топ 5“ в страната по екосистеми, каза още той. От комина излизат димни газове със съдържание на въглероден диоксид с нормите, както и прахови частици.

„От цяла България имаме най-модерната система за горене и сме най-гонени“, допълни Личев – старши.

А синът му изрази почти сигурна според него хипотеза защо някой иска да саботира бизнеса му:

„Искат да направят промишлената зона - вилна и ние им пречим. Те не искат производство, искат тишина. На 50 м от фабриката има строителство на къща, чиито собственици са бъдещи жалбоподатели. Град, който се плаши от комин, е затъващ. Всичко, което слагаме на масата, е произведено от леката промишленост с комини. Но това, че има комин, не значи, че има замърсяване. Това е краят на Благоевград.“

Експерт от Басейнова дирекция обясни, че две наказателни постановления, влезли в сила, са наложили имуществени санкции в размер на 4000 лв. на ТЕЦ-а. Те са наложени заради водовземане и заустване без издадени разрешения по Закона за водите.

Процедурата по издаване на такова разрешително обаче отнема време, затова на 24-и януари от БиоТЕЦ „Рубин“ са внесени документи, които в момента се разглеждат от експертите.

Но направените указания и предписания след проверката за регламентиране на водовземането са изпълнени.

Ще бъде извършен проверка дали има изграден кладенец на територията на БиоТЕЦ-а по внесен сигнал на днешната среща.

Според становището на Инспекцията за технически надзор няма установени нарушения по отношението на оборудването и експлоатацията на парните котли в ТЕЦ-а.

Проверка на място, извършена от Община Благоевград, установява, че наред с цялото оборудване и помещения на ТЕЦ-а, има монтирани и работещи филтри за пречистване на въздуха.

РИОСВ пък е уведомила Община Благоевград, че 28.06.2018 г. с наказателно постановление от същата дата, че на на ТЕЦ-а е наложена санкция от 215 лв. за замърсяване на въздуха.

Бункер за съхранение на производствен отпадък е констатиран през ноември при проверката на Общината, за който Общината не е издала разрешително за строеж, затова Личев е предприел необходимите действия.

От РИОСВ пък дадоха данни, които разсмяха „публиката“. Според направените замервания за чистотата на въздуха в Благоевград - за 2019 за първи път градът е попаднал в графата за „Чист град“.

През 2017 има 65 превишавания на нормите за ФПЧ, а през 2018 – 67, а през 2019 само 33 при норма за 35 превишавания.

В Благоевград няма наложени глоби за замърсяване на въздуха през изминалата година.

ОЩЕ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK