Мръсен въздух в десетки градове

Снимка: БГНЕС

Мъгли с високо съдържание на прахови частици ще измъчват жителите на десетки градове и днес, предават кореспондентите на БГНЕС в страната. В десет региона е обявен жълт код заради мъгли. Прогнозите са, че и днес хората ще виждат какво дишат. Очаква се мъглата да затисне областите София, Перник, Кюстендил, както и тези в северната част на страната – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново Русе , Силистра.

По препоръка на пулмолозите хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват продължителен престой навън. Директорите на училища и детски градини са предупредени да не провеждат занятия на открито. Лекарите не препоръчват да се носят медицински маски, тъй като те не са уплътнени. По-добре е да се използват плътни шалове при излизане навън.

Съветът към шофьорите, на които им се налага да карат автомобила си, е да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение. Продължават и проверките в цялата страна на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали.

В София за днес с решение на Столична община се въвежда „Зелен билет“, който представлява карта с цената на 1 лев, за цялата градска мрежа. Мярката е заради завишените фини прахови частици във въздуха вече трети ден. Сутрешен дъжд отми финия прах, но предупреждението за мръсен въздух остава. Превозният документ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилно приложение, съобщиха от общината.

Мярката се въвежда с цел стимулиране използването на обществен транспорт. Столична община разкрива временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основни входни булеварди на столицата – бул.„Александър Малинов“ при метростанция „А.Т.Балан“ и „Бизнес парк София, бул.“България“ между „Т.Каблешков“ и „Гоце Делчев“, при метростанция „Дружба“на бул.“Цветан Лазаров“ и бул.Кръстьо Пастухов“, бул.„Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай № 22, на бул.„ Царица Йоана“ при местростанция „Люлин“, на бул.„Панчо Владигеров“ при метростанция „Сливница“ и „Западен парк“. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK