Важна стъпка в превенцията на тютюнопушенето и употребата на алкохол направиха в Трето ОУ-Гоце Делчев

Снимки: Трето ОУ - Гоце Делчев

В Трето основно училище „Братя Миладинови“ - Гоце Делчев, беше проведено обучение по превенция на тютюнопушенето и употребата на алкохол. За тази цел в училището дойдоха Бианка Равначка и Милка Данчова от Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

Традиционно сe смята, че децата се научават да пушат, вземайки пример от връстниците си. Проучване на психолози доказва, че вредният навик се дължи най-вече на примера на родителите. Това мнение бе споделено и от самите участници в обучението, учениците  от  5. – 7. клас.

„Успех за мен след срещите с учениците е ако един-двама се откажат от този порок“, казва психологът Милка Данчова. Тя донесе със себе си специалната кукла – пушач, чрез която нагледно се проследява пътят на цигарения дим в организма и кои органи поразява.

Най-потърпевши са белите дробове, където при продължително пушене се натрупва катран. А децата допълниха, че засяга зъбите, дъха, части от лицето, които пожълтяват.

Обсъдена бе и темата за алкохола. Специалистите препоръчват на родителите  да разговарят искрено с децата си за последиците от употребата на  алкохол, като им дават шанс да изразяват свободно своите мисли и чувства.

Участниците в обучението имаха възможност да направят нещо много интересно – да поставят алкоочила, да се поразходят с тях, да извършат определени действия и да разкажат пред останалите как са се чувствали.

Обучението бе изключително полезно за младите хора. Накрая всички единогласно заявиха, че няма да опитват алкохол и цигари, дори изразиха готовност самите те да извършват активна агитация за отказ от тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол, чрез популяризиране на вредата от тях върху човешкия организъм.

„За мен е успех, когато самите деца станат посланици на здравето“, каза Бианка Равначка – старши експерт в Дирекция „Обществено здраве“ към Регионална здравна инспекция – Благоевград.

РЗИ – Благоевград, е партньор на Трето ОУ по проект „Успяваме заедно“ – „Посланици на здравето“. Инициативата бе една от плануваните по проекта, а информационните материали ще бъдат преведени на гръцки  и английски език, за да могат и чуждестранните партньори по проекта да се запознаят с тази важна информация.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK