МОСВ: Разтоварването на Вера Су ще елиминира риска от замърсяване на морските води

Снимка: МОСВ

На 18 и 19 октомври районът е изследван с летателен апарат

Анализирани са резултатите от изпитване на водните проби, взети в периода от 15 до 17 октомври, след сигнал от Гранична полиция за опалесценция на повърхността на водата и силна миризма на нефтопродукти в района на кораба „Вера Су“.

Извършените пробонабирания показват наличие на нефтопродукти в морските води. Басейнова дирекция „Черноморски район“ незабавно е уведомила ИА “Морска администрация“ и Областния управител на Област Добрич,  като е издала предписания за предприемане на мерки.

На 18 и 19 октомври районът е изследван с летателен апарат - дрон, при което е констатирано петно по протежение на бреговата ивица в района на инцидента.

Наблюдението върху хода на започналата спасителната операция потвърждава, че с действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води.

Екипите за наблюдение на МОСВ продължават да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб с цел проследяване на операцията по разтоварване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK