Шест положителни проби за коронавирус ни делят от нови мерки

Снимка: БГНЕС

Щабът е разпоредил обучение и засилен контрол в ромските махали в страната

6 положителни проби ни делят от въвеждане на нов модел на работа спрямо опасността от разпространение на коронавирус у нас.

Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Оперативния щаб, на брифинг в Министерски съвет.

Той обясни, че новите мерки вече са изработени и приети и ще бъдат задействани, когато достигнем 100 положителни проби. Припомняме, че тази сутрин бяха обявени още два положителни резултата, като по този начин достигнахме 94 случая на коронавирус у нас.

Щабът е разпоредил обучение и засилен контрол в ромските махали в страната. Препоръките са отправени към МВР, местните РЗИ-та и ромските медиатори.

Началникът на щаба Мутафчийски обясни, че навсякъде, където има такива общности, трябва пълна мобилизация на местната власт и на всички институции. В старозагорска област още отпреди 3 март е получен първият сигнал за неспазване на мерките на правителството за карантина, посочи генерал Мутафчийски.

Той обясни, че трябва изключително сериозен подход към ромските групи за разясняване на това що е карантина, що е коронавирус, какво е заболяването, как се предпазва човек от това заболяване, как се предава това заболяване. Това се налага и заради засиленото връщане на български граждани от чужбина в последните седмици.

"Моля, да не звучи това като дискриминационни мерки, но ще видите по-голяма активност около ромските общности", посочи Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че ако щабът препоръчва по-строги мерки за по-застрашените групи от населението, те ще бъдат изпълнени. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK