След пожара: Пуснаха движението на АМ "Струма" при Дупница

Снимка: Infomreja.bg

От 13-и август до 3-и декември продължаваше ремонтът на моста

Днес около 15 ч. ще бъде възстановено движението за всички превозни средства по ремонтираното мостово съоръжение над река Джерман при 62-ри км на АМ „Струма“. Ремонтно-възстановителните дейности завършват близо месец по-рано от предвиденото, с което се осигурява нормалното преминаване в засегнатия участък край Дупница преди откриването на ски сезона в Банско и предстоящите коледни празници.

На 13 август пожар, предизвикан от леснозапалими материали, складирани неправомерно в сервитута на съоръжението, нанесе конструктивни повреди на съоръжението. Бяха засегнати носимоспособността и експлоатационното му състояние.

Неотложните аварийно-ремонтни работи започнаха веднага след като беше одобрен изготвеният проект за реконструкция на съоръжението. Възстановени са засегнатите от пожара 17 колони, 2 ригела и 3 крайни греди.

За да се укрепи конструкцията на съоръжението, е отстранен до здраво компрометираният от високата температура бетон на засегнатите стълбове и е положен торкретбетон (пръскан бетон). Изградени са нови бетонови кожуси на пострадалите елементи. Ремонтирани са отводнителите и засегнатите лагери, подменена е дилатационната фуга на моста. Възстановени са тротоарни блокове.

Строително-монтажните работи са изпълнени от „ГБС– Инфраструктурно строителство“АД. Стойността на инвестираните средства е близо 1,8 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е изпълнен от „Пътинвест инженеринг“ АД. Стойността на техния договор е 60 000 лв. с ДДС.

Припомняме, че веднага след пожара Агенция „Пътна инфраструктура“ внесе сигнал в Районната прокуратура – Дупница срещу собственика на предприятието „Феникс Дупница“ ООД, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара. Сега, след завършване на аварийно-възстановителните дейности, агенцията ще предяви иск към него за възстановяване на сумите, вложени в ремонта на съоръжението.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK