Москов излезе с позиция за протестите срещу втора джамия в Гоце Делчев

снимка: Община Гоце Делчев, архив

"Всички факти, свързани с проблема за строителство на джамия в гр. Гоце Делчев бяха подробно обяснени на общинските съветници, неправителствени организации, граждани, както и на всеки, който е поискал информация по въпроса. Въпреки това, продължава тиражирането на откровени лъжи и манипулирането на обществеността с цел политически дивиденти и създаване на напрежение между различните религиозни общности в общината". Това се казва в позиция на кмета Владимир Москов по повод проведения на 25 януари протест в Гоце Делчев и изказаните по време на него твърдения.

"Както неведнъж бе обяснено от специалисти в общинска администрация - Гоце Делчев, въпросният терен с площ 2.033 декара е частна собственост. Той се намира в квартал 264, който съгласно действащия Подробен устройствен план на гр. Гоце Делчев е отреден за изграждане на културно-търговски център. За да бъде построен на това място нов молитвен дом – джамия, е необходимо да се приеме нов устройствен план – план за регулация и план за застрояване на квартал 264 в гр. Гоце Делчев. Това може да стане след като е внесено предложение в Общински съвет – Гоце Делчев за промяна предназначението на горепосочения терен и само местният парламент може да вземе решение дали такава промяна да бъде направена, или не. До момента подобно искане не е постъпило в Общинския съвет.

Друг въпрос с който се спекулира в публичното пространство, е, че има издадено разрешение за строеж, което категорично не отговаря на истината. Официално в Община Гоце Делчев на 2 октомври 2012 г. е внесен идеен проект от Районното мюфтийство. Проектът е разгледан от главния архитект на общината Георги Скрижовски, но е върнат заради пропуски, които не отговарят на законовите изисквания. Ако подобен проект бъде внесен отново, той следва да бъде разгледан и от Експертния съвет в община Гоце Делчев. Едва след това може да се стигне до издаването на разрешение за строеж, но само в случай, че проектът отговаря на законовите изисквания и специалистите допуснат неговото строителство. Не е в правомощията на кмета на община Гоце Делчев да променя предназначението на имота, да изготвя нов ПУП или да издава разрешение за строеж. Всички твърдения, че това е направено или може да се направи от кмета на общината са абсолютна спекулация и лъжа.

В публичното пространство се твърди също, че има издадена скица-виза, с която се допуска проектиране. Това може да бъде официален документ само ако е издадена съответната заповед за това от кмета на общината. Такава заповед няма и ако някой си е позволил да издава фалшифициран документ, той ще понесе своята съдебна отговорност. Всички документи не само по този въпрос, а и за всичко друго, което се строи или има идея да се строи на територията на община Гоце Делчев са публични. Всеки, който проявява интерес или иска да получи повече информация може да го направи на място - в общинската администрация.

В последните няколко месеца непрекъснато се изнася информация по въпроса за джамията, която е непроверена и не отговаря на действителната. Никой обаче не се е свързал официално с община Гоце Делчев или с кмета на общината, за да поиска отговор каква е истината. Всичко, което се прави по този въпрос е публично и всички заинтересовани страни ще могат да получат информация, когато пожелаят.

Кметът на общината не участва в договорки. Той работи съобразно законите в страната и за правата на всички жители на община Гоце Делчев, независимо от населеното място, в което живеят и религията, която изповядват. Внушаването на твърдения за непрозрачност, политически договорки и задкулисни игри по този въпрос са лъжа и опит за създаване на изкуствено напрежение на религиозна основа в общината", подчертава в позицията си градоначалникът Владимир Москов.

 

КОМЕНТАРИ

Koi li gi plashta18:08 - 29.01.2013
Krumcho Gerov i Gosheto.. malak e gradat ... znaim si se, be hora..
Do teshovski18:05 - 29.01.2013
Първо се научи да пишеш, тогава си изразявай " компетентното" мнение ...
тя16:30 - 29.01.2013
Мы находимся на краю глобального преобразования, все в чем мы нуждаемся, это правильно организованный мегакризис и нации примут Новый Мировой порядок.Дэвид Рокфеллер
ses11:58 - 29.01.2013
"Москов лъже като комунист на разпит. Квартал 264 в ПУП-а на гр. Гоце Делчев не съществува.Има квартал 172 , не 264. Квартал 264 е създаден е да прикрие далаверите покрай купуването на парцела. Парцела е продаден на Районното мюфтийство лично от кмета и неговите палета(Пенкови) работещи в общината." Не лъже, провери да видиш. Има квартал 264.

FACEBOOK