Откриха фотоволтаична централа за производство на енергия в дупнишката ДГ "Калина"

Снимки: Община Дупница

В Детска градина „Калина“ - Дупница, днес официално откриха фотоволтаична централа за производство на енергия. На минитържеството в двора на детското заведение присъстваха кметът на Общината инж. Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, родители, както и служители от администрацията, които бяха ангажирани по реализацията на проекта.

Централата е с мощност 27 кW, включваща 110 панела, монтирани на покрива на детското заведение. Има и система за автоматично регулиране на температурата в сградата. "Това е втората в страната детска градина с такава централа и първа клас А енергийна ефективност, с което се доближава до изискванията за сграда с почти нулево потребление", обясни експертът от Община Дупница ангажирана по реализацията Десислава Иванова. Първата детска градина, официално сертифицирана като пасивна сграда е в Габрово.

"Благодаря на всички, които бяха ангажирани с реализацията на това начинание. Благодаря на инж.Чимев, че повярва в начинанието и Община Дупница кандидатства за това и спечелихме. Защото, когато вървиш по неутъпкан път и си първи, тогава е по-трудно. Но в крайна сметка успяхме. Сега ще можем да си намалим разходите и да се насочим към друга реализация в нашата детска градина - да си направим басейн", обясни директорката на детското заведение Рени Хаджийска, която е известна в града със своята находчивост и желание за работа.

"Поздравявам за пореден път г-жа Хаджийска, която не се спира пред нищо в името на не отличните, а в създаването на перфектните условия за децата. Радвам се, че успяхме да го реализираме и да сме първата детска градина в България от клас А и втора в страната. Самият технически проект бе изготвен чрез друг наш проект финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество с Република Македония в предишния програмен период. Сега явно трябва и за басейн да помагаме", лаконичен бе инж.Чимев, който заедно с Хаджийска плиснаха менчето с водата за новата придобивка. 

Произведената от фотоволтаичната централа електроенергия ще покрива половината от нуждите на детската градина за електроенергия и 1/3 от цялостните енергийни нужди. За сравнение потреблението на електроенергия на детската градина за месец април 2018г. е 4 мWh. Очакваното годишно производство на централата е 30 мWh или средно 2,5 мWh на месец.

Сравнение с периода преди санирането на сградата – за м.април 2008г. потреблението само на електроенергия е било 6 мWh месечно. В този период отоплението се осъществява с нафта, при огромен разход на отоплителната инсталация. Въпреки това трудно е осигуряван необходимият комфорт за децата, за което са включвани допълнителни електрически уреди.

Проектът на Община Дупница за детската градина е с финансиране осигурено от Националния доверителен екофонд. Стойността му е 107 919,53лв., от които 15 % са съфинансиране от бюджета на детската градина.

Децата бяха подготвили музикална програма и създадоха още по-голямо настроение у присъстващите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK