Момък от Крупник си взе булка с ритуал от 19-и век

Снимки: Община Симитли

Булка, внучка на най-известната самодейка от Крупник – баба Гена, изпълни заръката на баба си и продължи традицията. 

В днешно време младоженците организират моминско и ергенско парти преди сватбения ден. Но в  село Крупник Георги Благоев Величков и Екатерина Иванова Стоилкова наред с това извършиха и ритуала "засевка”, който се прави в петък вечерта преди деня на сватбата. 

По покана на свекървата в дома на младоженеца се събират шафери, шаферки и близки на младоженците. Първо омесиха питката, или както е наричана в миналото "плетеница“, която бе украсена с гълъби, символизиращи мира и свободата.

Фуруглица закачиха на дома на младоженеца, за да разберат хората от селото, че в този дом предстои сватба- така се е правело в миналото. В бяло одеяло шаферките изсипаха житото, донесено от гостите и в него пуснаха пръстен. 

Шаферките люлееха свекървата и пееха автентични песни с пожелания за здраве и берекет в семейството. Пръстенът трябва да бъде намерен от някого. Една от шаферките бе по-ловка и го намери, което означава, че жената ще командва в къщата.

Тъй като младоженците работят и живеят в Испания, всички им пожелаха да продължават да съхраняват българските традиции, дух, да бъдат истински родолюбци и някога, когато се върнат в България, техните деца да изпълнят същите ритуали на сватбите си.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK