Момиченца от Баничан представиха в Гоце Делчев обичая лазаруване

Снимка: Infomreja.bg

В навечерието на Великденските празници  историческият  музей  в Гоце Делчев отправи покана към читалищата в тукашната и в съседните общини  да представят в него свои специфични традиции. Първо на поканата откликна читалище „Изгрев – 1930“ в село Баничан. В музея вече е подреден кът с характерните за селото красиви плетени чорапи и пищюмали (престилки). Тук е и прочутата везана карта на Баничан. Посетителите могат да видят и презентации за селото, както и кадри от създаването на филм за него  - „Пазители на традиции“, чиято премиера ще бъде на 14–и май по БНТ 2. 

Точно преди християнския празник Лазаровден дечица от селото, подготвени от инициативната Румяна Джибова – секретар на читалищното настоятелство, и нейните помощнички, представиха обичая лазаруване- най-красивия пролетен обичай за момичета. Облечени в народни носии, с красиви венчета на главите и украсени с цветя кошнички в ръцете, лазарките пяха обредни песни за празника и благословиха за здраве и берекет:

„На тази къща чорбаджийска,

чорбаджийска и късметлийска,

я дай, Боже, я дай

тази година най-добра,

на всички здраве и живот!“

Ритуалът беше наблюдаван с голям интерес от възпитаници на Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, ръководени от помощник – директорката Магдалена Цветкова – Бусарова, и от група ученици – гости на града.

 Традицията повелява  стопаните на дома, посетен от лазарките, да поставят в кошничките им някакъв дар. В ролята на домакиня влезе уредничката в музея Златка Тюмбелекчиева. Освен с много лакомства, тя, спазвайки традицията, дари момиченцата и с по едно яйце, да го боядисат за Великден. Зарадва ги и с красиви медальончета.

Изложбата, представяща част от етнографските ценности на Баничан, може да се види през седмицата до Великден.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK