ГЕРБ отхвърли предложението на БСП за създаване на временна комисия, контролираща санирането

Снимка: Infomreja.bg

Мнозинството от ГЕРБ в НС отхвърли предложението на БСП за създаване на временна комисия за контрол и проверка на изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, съобщи благоевградският депутат Николай Бошкилов.

"Според нас липсва контрол по програмата, средствата са се изразходвали без ясни критерии и това е довело до некачествено строителство и ограничена конкуренция. Това става ясно и от доклад на Сметната палата, според който няколко разпоредители с бюджетни средства не са спазили изискванията на Закона за публичните финанси. Сочи се, че е нарушена бюджетната дисциплина. Най-голямо увеличение на капиталови разходи спрямо закона е направено по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството - в размер на над 1 милиард лева", коментира народният избраник Николай Бошкилов.

Според него управляващите не желаят да се извърши проверка на разходваните средства, страхуват се от публичните контстатации за некачествено изпълнение на дейностите по саниране. Отхврълянето на анкетната комисия към парламента, потвръждава за сетен път корупционните практики в управлението на ГЕРБ и сателитите им във властта.

Николай Бошкилов изложи проекта за решение от трибуната в парламента. Той докладва мотивите на вносителите - Корнелия Нинова и депутатите от групата на социалистите, за съдаване на временна комисия: "Искаме да се обяви какво ще се случи с 4759 договора по Националната програма, сключени между общините и сдружения на гражданите. Към момента има подписани договори за 2 милиарда лева и не е ясно какво е бъдещето на програмата и какъв процент ще бъде заплащането от страна на българските граждани. Липсата на контрол и харченето на пари, без предварително ясни критерии, доведе до некачествено строителство и ограничена конкуренция. В подобна силно корупционна среда са сключени договори за саниране на сгради. От МРРБ представиха на 20 септември миналата година доклад на Сметната палата, от който е видно, че през през настоящата година няма да се предвиждат средства по Националната програма, тъй като тя ще престане да съществува в този си вид. От МРРБ посочват в документа, че е необходима дългосрочна политика и цялостна жилищна стратегия. Това признание подсказва, че 2 милиарда лева са изразходвани без план и стратегия", обяви благоевградският депутат Бошкилов.

"В доклада на Сметната палата ясно се казва, че по Националната програма е нарушена бюджетната дисциплина. Ресурсът не е обезпечен. Ние от БСП сме категорични, че не се контролира достатъчно механизъмт на плащане и извършването на дейностите по саниране, съгласно утвърдена техническа документация за всяка една сграда. Не съществуват контролни механизми, които да предотвратят финансиране на дейности, извън обхвата на програмата. Увеличават се жалбите на граждани във вече завършени жилищни сгради", коментира Николай Бошкилов.
 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK