Момчето, паднало в "Дяволските води" над Пастра, писа благодарствено писмо до спасителите си

Снимки: ПСС

25-годишният младеж от София, който падна във водопада "Дяволски води" над рилското село Пастра, написа благодарствено писмо до спасителите си. 

"Благодаря на всички ви за това, че ме спасихте, за това, че ви има! Вие сте моите ангели пазители и никога няма да ви забравя! Господ да бъде с вас, както беше с мен онази нощ!", се казва в прочувственото писмо на момчето.  

Нелепият инцидент стана вечерта на 1 септември. Две 25-годишни момчета се изкачили, за да разгледат водопадите над Пастра. Едното от тях обаче се подхлъзнало и паднало от височина около 20 метра в основата на втория по големина водопад. 

Сигналът за пострадал турист е получен в Планинската спасителна служба към 19:30 часа, след което незабавно започнала акцията по издирването му. 

"Теренът там е много пресечен. Има много скалисти прагове и стръмни хлъзгави склонове. Няма никаква очертана или маркирана пътека по целия склон около стръмните потоци. Батериите на телефоните им се бяха разредили и нямахме връзка с момчетата, а грохотът на водата пречеше да ни чуят", споделят спасителите от отряд Благоевград. 

След дълго, рисковано катерене и издирване двете момчета са намерени към полунощ, мокри и премръзнали. Спасителите оказали първа медицинска помощ на пострадалия младеж, след което го положили в носилката и започнали да го транспортират към пътя. 

"Изключително трудно спускане беше, с много осигурителни въжени установки, за да не изпуснем носилката в бездната под нас. В 03.00 часа пристигнахме до Пастра и преместихме пострадалото момче в дошлата линейка, където веднага беше прегледан от дежурния лекар", разказват още спасителите герои от ПСС-Благоевград. 

В спасителната акция са участвали Георги Ботев, Павел Тодоров, Захари Петров, Петър Митев, Георги Илков, Димитър Груйчев, Стоян Борисов, Стоян Цървишки и Георги Георгиев Ботев. 

Пострадалите туристи са били облечени с къси панталони и тениски. Обути в летни спортни маратонки. И двамата са били без планинска застраховка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK