В Сатовчанско откриха фрагменти от Микенска керамика

Снимка: НИМ

Районът е богат на артефакти, но иманярските набези спъват научните открития

Неотдавна специалисти от Националния исторически музей под ръководството на археолога Илия Киров за първи път проучиха могилен некропол , намиращ се в община Сатовча, и откриха фрагменти от Микенска керамика. Те датираха находката към средата на късната  Бронзова епоха от 14. – началото на 12. век преди Христа. Втората дата съвпада с Троянската война.

Как тази керамика е попаднала в Западните Родопи, трудно може да се каже. Вариантите са два – или от търговски контакти, или заради участие на тракийци във войната. Втората теза трудно би могла да се докаже.

Намерени са и фрагменти от ръчно изработена, богато украсена керамика.

Подобни находки  се откриват за първи път като част от инвентара на могилно погребение.

Регистрираните могили в  района на Сатовча са над 300, но повечето от тях са разкопани от иманяри – не само местни, но и от други части на страната. Заради липсата на контрол върху иманярската дейност от района са изнесени тракийски шлемове, въоръжение, материали от ранножелязната епоха. Така изчезват изключително богати археологически паметници, а те  биха ни помогнали да научим повече за траките, за които все още знаем малко.

 

КОМЕНТАРИ

Запознат22:47 - 02.10.2019
Иманярите не са виновни виновни са архиолозие че те намират и го изнасят в чужбина.Всичи иманяри работят за българската мафия която ги продава извин страната и хвърлят вината на иманярите.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK