Молебен за здраве и благодатен мир отслужиха в радомирската църква „Св. Димитър“

Отец Александър Стоев Снимка: Софийска Света митрополия

Камбаните бият три пъти по-често

“От няколко дни камбаните бият три пъти по-често и по-дълго от обикновеното. Това се случва не само в Радомирска духовна околия, но и в цялата Софийска света митрополия. Броят им се определя и от съответното великопостно богослужение”. Това заяви отец Александър Стоев, архиерейски наместник на Радомирската духовна околия.

Освен подкрепа и солидарност с медицинските лица, които са на първа линия в борбата с вируса, учестеният камбанен звън има и друга насоченост. Целта е той да разсее унинието, страха и стреса у миряните. Доказано е, че стресът и тревожността въздействат негативно не само на психическо ниво, но и отслабват имунитета на човека на физическо ниво.

“Отдавна е известно, че камбанният звън, като вид молитва и служение от страна на църквата, има благотворно влияние и лечебен ефект върху психиката на човека – създава му чувство за радост, вътрешен мир и благодат”, допълва отец Александър. Ето защо миряните ще слушат по-често и по-дълго камбанният звън по време на извънредното положение у нас, обявено във връзка с пандемията от коронавирус в световен мащаб.

Молебен за благословение, благодатен мир и здраве във връзка със ситуацията, в която се намират България и целият свят, е бил извършен в радомирската църква “Св. Димитър”, разказа още отец Александър. Той се надява, че с божията помощ и благословение, силата на вярата и взаимната помощ между хората, кризата бързо ще бъде преодоляна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK