Мобилно приложение с данни в реално време за болните от COVID-19 у нас

Снимки: МС

Всички компании за работили за 1 лв. - символично

Мобилно приложение ще дава картина за болните от коронавирус у нас, при това в реално време.

Националната информационна система за борба с COVID-19 бе представена в Министерски съвет от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и фирмите, разработили софтуера.

"6 частни български компании са реализирали мобилното приложение, с което хората ще информират здравните власти за състоянието си. Само за 10 дни е създаден централен регистър, в който са вписани всички карантинирани и заболели", каза Ивайло Филипов от "Информационно обслужване" АД.

В системата има много интеграции с личните лекари, общините, МВР. Информацията, въведена веднъж, ще бъде изписвана от всяка структура, за да не се губят мерки. Използва се софтуер за анализи, както в Корея, Китай, Сингапур. Тайван. Така гражданите ще получават информация за медицинския си статус и за действията на държавата.

Всички компании за работили за 1 лв. - символично.

Пламен Цеков от една от компаниите, разработили приложението: "То ще се тегли от Google Play Store и Apple App Store, в неделя и понеделник ще бъде достъпно. Целта на приложението е всеки, който да иска, да го свали и да осведомява какво се случва със здравето му. Така че лекарите да могат да съберат проактивно информация. Ще се взимат и геоданни. По този начин ще може да се предположи и пациентът към коя болница да бъде наложен. Подаването на данни е на доброволен принцип. Това са нашите информационни очи и уши, за да види къде са зелените точки".

Приложението работи като се въведат лични данни, ЕГН, години и пол, хронични заболявания, симптоми, които се изследват – температура, кашлица, болка, посиняване на устните, виене на свят, след това се подава информацията към Щаба. Може да се прави по няколко пъти в деня. Има и включена информация за коронавируса. Данните ще отидат в Министерството на здравеопазването. Ние даряваме това, което можем, за да сме в полза на обществото, увери Цеков.

Калин Радев, разработчици на централната система, събираща данните от институциите, „сърцето на системата“: Ние можем чрез системата да предоставим информация на всеки, имащ нужда от нея.

Георги Робев, САНС институт: "Подкрепихме проекта със знания за Китай и др. държави. Виждат се статистики за броя на карантинираните, за заболелите, за тяхното местоположение, за развитието на заболяването, за пола на заболелите, информация по какъв начин заболяването се развива. В системата има анализи по географски принципи, така че да се правят анализи по общини, да се правят допълнителни анализи къде е нужно да се обърне специално внимание, може да се гледат данни от мобилното приложение, но не са потвърдени. Данните са изцяло защитени, защото достъпът до регистъра става с цифров сертификат".

Техниците са работили доброволно по 20 часа на ден. Те свършиха нещо, което не е правено на друго място. Регистърът е в две части – едната е за информацията от институциите, другата – от гражданите. Данните се ползват за две неща – да се съобщава за симптоми и те са поети от лекарите, и  за статистически анализи.

Името на приложението е „Вирусейф". От един телефон могат да бъдат изпратени данни за няколко ЕГН-тата. Приложението е напълно безплатно, а географските карти са абсолютно същите, които се ползват и от СЗО. При сваляне, всеки ще получава СМС, на който трябва да отговори безплатно, за да се регистрира. Приложението работи не само в страната, но и чужбина, но реакцията с личния лекар не може да помогне. Работи и с чуждестранни номера. Има предложение да се въведе и електронни декларации.

"Най-голямата полза е за тези, които идват от чужбина, защото след 14 дни те директно ще получат известие, че вече не са под карантина. Това ще облекчи тефтерите, хартиите, писаниците, администрацията. То е направено, за да бъдат улеснени всички. СЗО каза категорично, че не трябва да се охлабват мерките. Моят приятел – президентът на Корея, сподели, че на базата на тази система са се справили. При нас няма интерес кой къде ходи", заяви и премиерът Бойко Борисов.

В стил "Генерал Мутафчийски“ той допълни: "Останете си вкъщи и си цъкайте на приложението!".

Страхотно бедствие ни сполетя, но помните ли колко години се опитвахме да направим ел. обучение, а сега дойде вирусът и родителите казаха, че сега обучението е в пъти по-добро отпреди, защото виждат колко децата им учат. Добре, че го направихме и то сработи. Доста неща се правят сега! СЗО реши спора снощи – ясно и категорично каза, че социалната изолация трябва да продължи. Гледайте телевизия! Когато след репортажите за България, дадете ужаса в Европа – благодаря ви. Аз експеримент с хората не мога да си правя. Имало е Менгеле – сглобявали от частите на един човек друг, аз не мога да кажа 4-ма ще умрат, за да оживят 10. Това ме кара съседът да направя! Нашата икономика е вързана с държавите, нищо не работи, как да пуснем да произвеждат като няма кой да го купи, каза още Борисов, и допълни:

Считам, че не е честно да отиват в Австрия болногледачи, да се връщат тук и да носят заразата, а държавата да ги издържа. Загиналите при ПТП-та за ден са повече от тези от коронавирус. След 2-3 седмици ще сме в ада може би. Ние още не сме стигали най-лошото.

Две от най-високо развитие държави тестваха нашите облекла и поръчват по 10 000 облекла, ако може и на ден да произведем. Очила и шлемове са пратени за сертификация, а ние доскоро поръчвахме от Китай. Млади хора в България тестват разработката на респиратори. Оказа се, че българското е на супер качество. Можем да обърнем цели производства в тази посока.

Министърът на здравеопазваето, Кирил Ананиев подчерта, че това приложение е много полезно: "Осигуряването на функционална връзка между институциите е много важно. Те са в непрекъсната автоматизирана връзка. Мобилното приложение ни дава много информация за анализи и потенциално лечение. С практиката ние ще можем да го доразвиваме. Лекарите ще могат да влизат в системата. Електроните регистри на МЗ за съжаление не заработиха заради обжалване на процедури за техническото обезпечаване на модулите. До ноември сме си поставили цел да бъдат готови – както ел. карта, така и рецепта".

В пресконференцията се включи и председателят на Националния оперативен щаб, ген. Венцислав Мутафчийски: "В интерес е, как ще бъдат разхлабвани мерките като се открие чрез приложение, кои са преболедували. Така ще има научно обосновани данни за разхлабване на мерките. Всички азиатски държави ползват подобни приложения. Следваме стъпките на най-добрите. На всеки приет в болница му се взимат данните, без негово съгласие, и се изпраща бързо известие към РЗИ и МЗ, което е практика от 100 г. Личните лекари ще получават автоматично известие за пациентите със симптоми. Ще се случи добре, ако проработи доброволната част на системата".

Има 3-ма служители на МВР с доказа инфекция. Те не са приемани в болница. Първият тестван вече е здрав.

Томислав Дончев заяви, че гражданите ще могат да изразят желание дали геолокацията им да бъде изпратена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK